Albánsko – Varíme bez hraníc 1

…je nezávislým štátom už od prvej svetovej vojny. Historicky bola krajina spravovaná Byzantskou ríšou a neskôr sa zaradila do sféry vplyvu Osmanskej ríše. Následne bolo Albánsko až do konca  20. storočia súčasťou komunistického východného bloku. Väčšina krajiny je hornatá s miernym podnebím –  s chladnou zimou a horúcim letom. Najčastejšími plodinami, ktoré sa tu pestujú sú pšenica,  jačmeň a taktiež rôznorodá zelenina. Nájdeme tu však aj malé ovocné sady. 

Albánci sa rozdeľujú na dva pôvodné kmene: kmeň Gheg zo severu krajiny a kmeň Tosk pôvodom z juhu. Približne 70 percent obyvateľstva krajiny je moslimského vierovyznania a tým pádom sa väčšina obyvateľstva zdržiava konzumácie bravčového mäsa a  produktov z neho.  Avšak čo sa týka požívania alkoholických nápojom tak sú pravidlá miernejšie. Jedlá sú korenisté a je tu cítiť silný vplyv tureckej, balkánskej a talianskej kuchyne. Väčšina jedál je vegetariánska a zelenina je súčasťou asi každého pokrmu. Vo vnútrozemí nájdeme viac mäsitých jedál a na pobreží samozrejme aj ryby a plody mora.

POTRAVINY

  • Bežný tovar: chleba (kukuričný, pšeničný, ražný, ovsený alebo jačmenný, každý región využíva inú múku), cestoviny. Nekysnutý kukuričný chlieb v tvare placky a taktiež pečivo z kukuričnej múky (ballokume) alebo husté kaše (maza) sú veľmi obľúbeným pokrmom predovšetkých na vidieku.
  • Ryby a plody mora, ktoré sa konzumujú predovšetkým na pobreží a v mestách. Mliečne výrobky sa konzumujú hlavne v hornatých častiach krajiny, súčasťou sú aj produkty z kozieho a ovčieho mlieka z ktorého sa vyrába kos (jogurt) a taktiež rôzne durhy syrov
  • Obľúbené mäso je jahňacina, baranina, zajačina, kuracina a tiež hovädzie mäso. Pečienka je v tomto regióne považovaná za ozajstnú delikatesu. 
  • Zelenina: uhorky, cibuľa, paprika, baklažán, cuketa, okra, tekvica (kungull), zemiaky a rajčiny. 
  • Ovocie: pomaranče, citróny, figy, hrozno, bobule, vlašské orechy, mandle, píniové oriešky, lieskovce a iné orechy. 
  • Prísady a koreniny: cibuľa, cesnak, citrónová šťava, oregano, mäta, bazalka, rozmarín, petržlenová vňať, škorica, klinček, podrvené alebo nasekané orechy s cesnakom a olejom, orechy s hrozienkami v omáčke. Na varenie alebo dochucovanie sa využíva olivový olej alebo maslo. 
  • Nápoje: kos (jogurt); boza (fermentovaný nápoj z kukurice a pšenice); cmar; čaj s mätou a osladený cukrom; kava; hroznový džús, cukor a horčica (dukagjin); vino vyrobené z divokých bobúľ (hardic); šťava z kyslej kapusty (orme), ktorá sa pije ako aperitív; brandy ochutené morušou (raki).

TYPICKÉ JEDLÁ

  • Šalát z nasekanej čerstvej uhorsky, vlašských orechov a cesnaku (terituar).
  • Polievky: ochutené ryžou a citrónom, občas sa do nich pridáva aj kuracie mäso alebo kuracia pečienka (corba); polievka s ryžou, ochutená čerstvo vyšľahaným vajíčkom a citrónovou šťavou (supa ves limua); počas leta sa podáva studená polievka pripravená z jogurtu a uhorky (tarator); rôznorodé studené poliveky pripravené z nasekanej alebo podrvenej zeleniny alebo ovocia. 
  • Hlavné jedlá: rôzne jedlá z cestovín (makaronash); zelenina (napr., paprika, rajčiny, cuketa) plnená ryžou a píniovými orieškami (niekedy a pridáva aj mletá jahňacina), zmes je ochutená mätou alebo škoricou a upečená v peci (dolma me vaj); kúsky vypržanej tekvice a podávané s cesnakovo – jogurtovou omáčkou  (kungull me kos);  jedlo na spôsob pizze so zeleninou a so syrom (lakruar); pečená zelenina s mäsom navrstvená na sebe (moussaka); ryžový pilaf so zeleninou, mäsom, orechami a hrozienkami, ochutený škoricou; jahňacie mäsové guľky s mätou a škoricou (qofte me mente).
  • Sladkosti a pochutiny: veľmi sladké a ťažké dezerty vyrobené z orechov a syrupu na spôsob baklavy, tenké vrstvy cesta plnené plnkou z vlašských orechov a poliate syrupom;  mandľový koláč nakrájaný do tvaru diamatnu (ematur); malé koláče z kukuričného škrobu a syrupu, ochutené citrónom (pelte); krehký piškótový koláč v korenistom syrupe (revani me kos).

ŠTÝL STRAVOVANIA

  • Denne sa podávajú tri hlavné jedlá a z toho obed je považovaný za najdôležitejšie jedlo dňa, tak ako vo väčšine  európskych miest.  V odlahejších vidieckych častiach krajiny sú všetky podávané jedlá podobné (kos, biely syr, kukuričný chlieb alebo polenta [maza]).
  • V tradične mužmi ovládanej spoločnosti sa jedlo podáva najskôr mužom a to s veľkou úctou a rešpektom. Na vidieku, hostiteľ (alebo najstarší muž rodiny) ako prvý rozlomí chleba na kúsky a následne ho rozdelí medzi spolustolovníkov. Až následne sa môže servírovať zvyšné jedlo na stôľ. V iných častiach krajiny je zvykom, že sa všetko jedlo servíruje na stôľ naraz a všetci členovia jedia spolu začínajúc najskôr malými pochutinami (meze).
  • Pochutiny: poobednajšia kava alebo čaj sa podáva so sladkým pečivom, orechami a čerstvým lokálnym ovocím alebo sa podáva tzv “chleba” vytvorený z niekoľkých vrstiev palaciniek (flija, pronounced “fleeya”),  ktorý sa podáva s jogurtom, syrom, medom alebo džemom a tiež sa podáva ako pochutina zaváraná zelenina. 
  • Muži väčšinu volných chvíľ trávia v kaviarňach popíjajúc kávu v príjemnom rozhovore. K tomu sa podávajú male pochutiny ako je sladké pečivo, grilované mäso na špízy alebo menšie šaláty.

RECEPTY

Tirana Fergese s paprikou

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Pôvodne jedlo pochádza z hlavného mesta Tirana a podáva sa buď ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo a servíruje sa s chlebom. 
Krajina pôvodu Albánsko

Suroviny  

  • 3 PL extra panenského olivového oleja
  • 250 g zelenej a červenej mäsitej papriky zbavenej semiačok a pokrájanej
  • 500 g rajčín ošúpaných (šupky sa jednoducho zbavíte ponorením rajčín do vriacej vody na 1 minútu a nakrájaných. Tiež je možné použiť rajčiny z konzervy.)
  • 125 g masla
  • 1 PL múky
  • 250 g syru Feta
  • Soľ čierne korenie a čili prášok

Postup prípravy 

  • Na miernom ohni v panvici zohrejte olej. Následne opečte papriku, cca 3 minúty.
  • Pridajte rajčiny a taktiež opražte približne 3 minúty. Opraženú zmes presuňte do pekáča na pečenie (o veľkosti približne 22x33 cm). Vo výpeku na panvici rozpustite maslo a pridajte múku, syr a koreniny. Touto zmesou polejte zeleninu a dobre premiešajte.
  • Pečie sa vo vyhratej rúre na 180 °C približne 20 minút alebo až kým zmes nezačne bublať.
  • Podáva sa ihneď a s chlebom.

 

Fazuľová polievka

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Obľúbené jedlo predovšetkým počas zimného obdobia, ktoré sa vyznačuje studeným a vlhkým počasím. 
Krajina pôvodu Albánsko

Suroviny  

  • 2 šálky sušenej bielej fazule
  • voda na zaliatie plus 3 šálky horúcej vody
  • 1/2 šálky cibule nakrájanej
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • 1 PL posekanej petržlenovej vňate
  • 1 PL posekanej mäty
  • Soľ a čili prášok

Postup prípravy 

  • V hrnci povarte vo vode fazuľu približne 5 minút.
  • Následne fazuľu opláchnite.
  • Znovu fazuľu povaríme v 3 šálkach horúcej vody v prikrytom hrnci. Mierne povarte cca 15 minút.
  • V panvici na miernom ohni opražte do sklovita cibuľu na olivovom oleji. Pridajte 2 PL vody z variacej sa fazule, rajčinový pretlak, petržlenovú vňať, soľ a čili prášok. Povarte cca 10 minút alebo až kým zmes nie je hustá a pridajte do hrnca s fazuľou.
  • Na záver pridajte nasekanú mätu a prikytú zmes povarte ďalšie 2 hodiny na miernom ohni (je možné použiť aj tlakový hrniec, doba varenia je 30 minút).
  • Polievka sa podáva horúca.

 

Vyprážané mäsové guľky

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Hotové jedlo sa podáva s ryžou alebo chlebom ako hlavné jedlo. 
Krajina pôvodu Albánsko

Suroviny  

  • 900 gramov mletého mäsa jahňacie, hovädzie alebo kuracie mäso
  • 1 krajec starého chleba podrveného na kúsky alebo 1/4 šálky strúhanky
  • 2 PL nakrájaného syra feta
  • 1 cibuľa nasekaná alebo nastrúhaná
  • Soľ čili prášok na ochutenie
  • 2 PL posekaných usušených lístkov mäty
  • 1 šálka múky
  • Olej na vyprážanie

Jogurtová omáčka

  • 1 šálka bieleho jogurtu
  • 1 ČL podrveného cesnaku
  • 3 PL sušenej alebo 1 PL čerstvej mäty
  • Soľ na ochutenie

Postup prípravy 

  • Spolu zmiešajte mäso, strúhanku, syr, cibuľu, soľ, čili prášok a mätu. Zo zmesi vyformujte cca 2,5 cm guľky, ktoré obaľte v múke. Olej predhrejte na panvici cca na 180 °C. Následne na oleji zľahka guľky vyprážajte až kým celkom nezhnednú. Vypražené osušte na papiery.
  • Mäsové guľky sa podávajú horúce s jogurtovou omáčkou.

Jogurtová omáčka

  • V miske alebo v mixéry spolu vymiešajte všetky hore uvedené ingrediencie. Pred podávaním nechajte zmes vychladnúť v chladničke.

 

Sušienky v sirupe

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Tieto lahodné maslové sušienky namáčané v sirupe sa podávajú ako snack alebo ako sladkosť k tureckej káve spolu s pohárom studenej vody. 
Krajina pôvodu Albánsko

Suroviny  

  • 2 šálky cukru
  • 1 šálka mäkkého masla
  • 2 vyšľahané žĺtky
  • 2 šálky preosiatej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 šálka vody
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 alebo 3 celé klinčeky

Postup prípravy 

  • V mixéry zmiešajte 1 šálku cukru, maslo, žĺtka, múku a prášok do pečiva až kým sa vyformuje pevné cesto.
  • Cesto vyberte z mixéra a ešte 3 minúty ho mieste.
  • Na vymúčenej podložke cesto vyvaľkajte približne do hrúbky 0,6 cm. Z cesta vykrajujte krúžky o priemere 5 cm. Vykrojené cesto poukladajte na papier na pečenie a pečte pri teplote 180 °C do zlatista (cca 15 – 20 minút). Následne nechajte sušienky vychladnúť.
  • Medzitým na panvici priveďte do varu vodu a v nej nechajte rozpustiť zvyšný curok. Varte pri miernej teplote (112 – 115 °C). Odstavte zo sporáka a do vody vmiešajte vanilkový extrakt a klinčeky.
  • Týmto uvareným sladkým sirupom polejte sušienky. Takto poliate sušienky nechajte odležať 1 hodinu, aby poriadne nasiakli sirupom a podávajte pri izbovej teplote.

 

Kura s vlašskými orechami

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Vlašské orechy (orech samotný ako aj ešte nedozreté zelené plody) sú veľmi obľúbená súčasť jedál na celom balkánskom polostrove.  Toto jedlo sa podáva ako hlavné a prílohu tvorí ryža alebo uvarené cestoviny. 
Krajina pôvodu Albánsko

Suroviny  

  • 4 PL masla
  • 4 kusy kuracích pŕs rozštvrtené alebo sa môžu použiť aj kuracie stehná
  • 2 PL múky
  • 1 šálka kuracieho vývaru alebo 1 bujón rozpustený v 1 šálke horúcej vody
  • 5 strúčikov cesnaku podrvený alebo roztlačený
  • 2 PL octu
  • 1 šálka vlašských orechov podrvených
  • Soľ a čierne korenie na ochutenie

Postup prípravy 

  • Na veľkej panvici rozpustite 2 PL masla. Do zlatiska opražte kuracie kúsky. Opražené kúsky vyberte a odložte bokom. Na panvicu vysypte múku a zvyšok masla a miešajte až kým zmes nezhnedne. Pridajte vývar a pravidelne miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
  • Pridajte cesnak, ocot, orechy, soľ a čierne korenie.
  • Do hotovej zmesi pridajte opečené kuracie kúsky a jemne povarte až kým je mäso mäkké, približne 30 – 45 minút. Mäso pravidelne polievajte hotovou omáčkou.

 

Jablkový koláč s orechami a hrozienkami

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Odroda jabĺk, ktorá sa pestuje v oblasti Korça, na juhovýchode Albánska, je veľmi známa. Tento recept je na klasický jablkový koláč, ktorý sa podáva na raňajky alebo ako snack spolu s kávou alebo čajom. 
Krajina pôvodu Albánsko

Suroviny  

  • 1/4 šálky hrozienok
  • 3 –4 stredne veľké jablká ošúpané, zbavené jadierok, nasekané alebo na tenko pokrájané
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 2 šálky múky s 1 práškom do pečiva
  • 1/4 ČL sóda bikarbóna
  • 1/4 ČL soli
  • 1/2 šálky masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 šálka mlieka
  • 1/4 šálky vlašských orechov podrvených
  • práškový cukor

Postup prípravy 

  • Rúru predhrejte na 180°C.
  • Hrozienka vložte do malej misky a zalejte teplou vodou, prikryte.
  • Citrónovú šťavu zmiešajte s jablkami, aby sa tak predišlo zhnednutiu.
  • Múku je potrebné preosiať a následne do nej pridajte sódu bikarbónu a soľ.
  • V miske vymiešajte maslo spolu s cukrom až kým vznikne ľahká krémová zmes.
  • Do zmesi zašľahajte vajíčka, postupne po jednom.
  • Postupne primiešajte múku spolu s práškom do pečiva, rozdelenú na dve časti a taktiež pridajte mlieko. Zmes zakaždým dobre premiešajte.
  • Hrozienka vysušte a vytlačte z nich prebytočnú vodu.
  • Do vypracovaného cesta pridajte hrozienka, orechy a jablká.
  • Pečieme vo vymastenej (maslom) a omúčenej okrúhlej forme na pečenie približne 45 – 50 minút alebo až kým nie je cesto dobre upečené. Upečený koláč nechajte vychladnúť aspoň 20 minút.
  • Vyberte z formy a posypte práškovým cukrom.

 

Maslovo-jogurtové sušienky

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Tieto lahodné maslovo-jogurtové sušienky sa považujú za tradičnú  sladkosť, ktorá sa podáva spolu s čajom alebo ku káve. Ako náhradu za múku (pol šálky) sa dajú použiť strúhané mandle alebo iné orechy. Recept je na 20–25 sušienok.
Krajina pôvodu Albánsko

Suroviny  

  • 2 a 1/2 šálky múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/4 ČL sódy bikarbóny
  • 1/4 ČL soli
  • 1/2 šálky masla
  • 1/2 šálky plus 2 PL cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 PL vanilka a/alebo strúhaná citrónová kôra z 1 veľkého citróna
  • 1/4 –1/2 šálky hustého jogurtu
  • 1 žĺtok vyšľahaný
  • práškový cukor

Postup prípravy 

  • Rúru predhrejte na 190°C. Pripravte si plech na pečenie spolu aj s papierom.
  • V miske zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónov a soľou.
  • Vo veľkej miske vymiešajte maslo spolu s cukrom až kým vznikne ľahká krémová zmes
  • Pridajte vajíčka, vanilku, jogurt a všetko spolu premiešajte.
  • Túto zmes zmiešajte už s pripravenou zmesou múky, prášku do pečiva a soli.
  • Vypracujte jemné cesto a nechajte odležať v chlade 2 hodiny.
  • Z odležaného cesta vypracujte guľky o veľkosti vlašského orecha a rovnomerne ich poukladajte na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Sušienky pred pečením treba potrieť žĺtkom a posypať práškovým cukrom.
  • Pečieme približne 10 – 15 minút. Pozor sušienky nemajú byt hnedé ale upečené do zlatista.

Chcete aj Vy dostávať každý mesiac zadarmo e-knihu Varíme bez hraníc?

Séria 12-tich e-kníh "Varíme bez hraníc" úplne zadarmo !!!
Prihlásenie k bezplatnému odberu celej série kuchárskych e-kníh.
Zadajte svoj e-mail, aby sme vás vedeli kam Vám knihu zaslať.
Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií a analýze návštevnosti súbory cookie.

PAYPAL

Veríme, že sa Vám grafický dizajn tohto vydania bude páčiť a že aj s Vašou podporou budeme napredovať. Preto ak by ste nás chceli podporiť stačí kliknúť na obrázok, resp na tento odkaz:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=XD2U323QXBEFL

Platba na účet

Keďže našou náplňou práce je 360 dní v roku cestovať po svete, tak používame výlučne banku Revolut Payments UAB. Ale v podstate to pre Vás nič neznamená, nakoľko učet pre EU máme vedený v LT, takže bez akýchkoľvek poplatkov pre nás a aj pre Vás. 

IBAN: LT78 3250 0255 1150 6848
BIC: REVOLT21

Pre bežný prevod zo slovenskej a českej banky Vám stačí IBAN.

Ďakujeme!

Každého podporovateľa od sumy od 10+ Eur zaradíme do veľkého vianočného žrebovania a Troch z Vás pozveme na špeciálnu večeru so zaujímavým zahraničným hosťom, ktorý večeru pripraví spoločne s našim šéfkuchárom.

Redakcia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Don`t copy text!