Andorra – Varíme bez hraníc 1
Andorrské kniežatstvo je jedna z najmenších krajín sveta (rozloha cca 468 km2, približne dva a pol krát väčšia rozloha ako Washington, D.C.). Andorra sa nachádza vo východnej časti Pyrenejí, medzi Španielskom a Francúzskom, kompletne chránené územie medzi horami. Krajina je hornatá kde väčšinu územia tvoria alpské pasienky a nachádza sa tu minimum pestovateľskej pôdy. Kultúra Andorry je mix kultúrnych vplyvov Španielska, Katalánska a Francúzska (na čele krajiny, podľa zákona, stojí francúzsky prezident a katalánsky biskup).
Andorrčania sa hrdia svojimi pastvinami a kvalitným mäsom zo zvierat odchovaných práve na týchto pastvinách. Andorrská kuchyňa pripomína katalánsku avšak so silným francúzskym vplyvom.
POTRAVINY
- Bežný tovar: pšeničný chlieb, pečivo a zemiaky.
- Mäso, predovšetkým teľacie a jahňacie zo zvierat odchovaných na vysokopoložených alpských pastvinách. Spracované mäso ako bravčové klobásy (llonganissa), jahňacie jaternice (girella), jaternice (botifarra) a šunka (spracovaná buď z rôznorodých častí zvierat alebo sú súčasťou aj jednotlive drobky a iné vnútornosti). Tiež sa konzumuje divina (vysoká zver, diviaky, jarabice a iné dive vtáctvo).
- Zo španielskeho pobrežia sa dovážajú ryby ako losos, treska a ďalšie druhy rýb. Morské plody (sepia, škeble, kalamáre a iné).
- Obrovský výber syrov (využívajúc artyčok kardový- cardoon ako zrážadlo pri výrobe) a iné mliečne produkty.
- Prísady a koreniny: cibuľa, cesnak, vino, olivový olej, čierne korenie, rajčiny, sladká paprika, bobkový list, rozmarín a tymián.
TYPICKÉ JEDLÁ
- Jedlá z mäsa: bravčové alebo zajac na víne, dusená diviačina, jahňacie rebierka upečené na horúcej bridlici (rozohriaty bridlicový kameň potretý olejom); upečený alebo grilovaný diviak, jahňacie alebo bravčové mäso.
- Hydina: kačka udusená so slivkami a píniovými orieškami; jarabica s omáčkou.
- Rôzne durhy syrov – z kravského, kozieho alebo ovčieho mlienka: fermentovaný syr (formatge de tupi) konzervovaný v alkohole (aguardiente).
- Husté polievky/prívarky z fazule, zeleniny a mäsa: escudella, vianda.
- Jedlá z rýb: sladkovodný pstruh upečený na horúcom bridlicovom kameni; vyprážaný pstruh plnený šunkou.
- Grilované špeciality: jahňacina, hydina, bravčové, ryby a zelenina uglilované na kuse horúcej bridlice potretej olejom.
- Vegetariánske jedlá: zelená kapusta, slanina a zemiaky (trinxat); šalát s púpavových listov; upečená zelenina (escalibada, a taktiež spelled escalivada).
- Sladkosti: vajíčka a med (ous i mel), hroznový mušť a cottage syr (mostillo i el brossat), mousse – sladké peny, crepes, sladké rolky (braç de gitano), nekysnuty koláč s muškátovým vínom a brandy (coca masegada).
STRAVOVACIE NÁVYKY
- Denne tri hlavné jedlá a pochutiny.
- Prestieranie je štandardné európske.
- Raňajky: kava, rolky alebo chleba, džem alebo syr, maslo.
- Obed: hlavné jedlo pozostáva z troch alebo štyroch chodov – polievka (sopa); šalát (ama-nida); klobása, šunka alebo inak upravené špeciality z mäsa (embotits); hydina alebo rybacina (toto je hlavné jedlo obeda); a na záver je to desert vo forme ovocia alebo syrov.
- Večerné jedlo je zvyčajne lahšie a menšie vo forme tapas (tapas). Počas večere sa práve pri tapas zíde zvyčajne celá rodina ak je to možné.
- Snaky podobné katalánskemu tapas sa jedia ako desiata, olovrant a občas aj ako skorá večera. Zvyčajne sem patrí chleba potretý rajčinovou zmesou s olivovým olejom (pa amb tomàquet) a andorrská “pizza”— cestoobložené rajčinami, paprikou alebo inou zeleninou (coca samfaina).
- Nápoje: ovocné šťavy, mlieko, káva, vino, sherry.
RECEPTY
Paradajkový chlieb
Suroviny
- 1 krajček čerstvého chrumkavého chleba
- 1/2 stúčiku cesnaku
- 1/2 velmi zrelá a čerstvá rajčina pokrájaná pozdĺžne
- 1 ČL extra panenského olivového oleja
- soľ a čierne korenie
Postup prípravy
- Chleba jemne potrieme cesnakom, následne potrieme rajčinami a šťavu z nich vylejeme priamo na chleba. Pokvapkáme olivovým olejom a pridáme soľ a čierne korenie podla potreby.
Treska so zeleninou
Suroviny
- 300 gr. nasolenej tresky bacalao, dostupné v predajniach so španielskymi produktami
- 1 baklažán s nepoškodenou stopkou
- 2 červené mäsité papriky s nepoškodenou stopkou
- 2 rajčiny rozštvrtené
- 4 na tvrdo uvarené vajíčka olúpané a rozštvrtené
- 3 PL extra panenského olivového oleja
- 2 PL vínneho octu
- Soľ a čierne korenie
Postup prípravy
- Namočte tresku do vody na 24 hodín, ponechajte v chladničke; minimálne dvakrát vymeňte vodu. Tresku nakrájajte cca na 8 cm kúsky a znovu vložte do chladničky.
- Baklažán ugrilujte až kým nie je ozaj mäkký a papriky grilujeme až kým san a nich neobjavia pľuzgiere.
- Baklažán rozrežte a vyškrabte vnútro, nakrájajte na hrubšie.
- Papriky zbavte jadra a semiačok a tiež nakrájajte na štvrtiny.
- V miske zmiešajte grilovanú zeleninu s treskou, rajčinami a vajíčkami.
- Zmiešajte olivový olej, ocot, soľ a čierne korenie a vytvorte dressing.
- Týmto zalejte zeleninu s tretkou.
- Podáva sa studené.
Kapusta so zemiakmi
Suroviny
- 1 menšia kapusta rozštvrtená a zbavená jadra
- 2 stredne veľké ošúpané zemiaky
- 1 čajová lyžica oleja
- 3 pásy mastnej slaniny nasekanej
- 3 strúčiky cesnaku nakrájané na tenko
Postup prípravy
- Kapustu uvarte spolu aj so zemiakmi v osolenej vode až kým nie sú úplne uvarené a make.
- Nechajte odtiecť a na hrubo nakrájajte.
- Do plytkej a širokej panvici nalejte olej a na miernom ohni opražte na nom slaninu až kým nebude chrumkavá. Opražte z oboch strán.
- Pridajte cesnak. Pražte až do sklovita.
- Pridajte zeleninu a na zvýšenom stupni opečte ďalšíe 2 minúty. Podávame ihneď.
Syrovo-lieskovcové sušienky
Suroviny
- 1/3 šálky mäkkého masla
- 1/3 šálky strúhaného syru akýkoľvek kravský, kozí alebo ovčí syr
- 1 vyšľahané vajce
- 1/4 ČL soli
- 2/3 šálky múky
- 1/4 šálky nasekaných lieskových orechov
Postup prípravy
- Dobre vymiešajte maslo, syr, vajce a soľ.
- Postupne pridávajte múku a následne orechy.
- Vyformujte rolky približne 5 cm v priemere, obaľte plastovou fóliou a nechajte stať 1 až 2 hodiny.
- Rúru predhrejte približne na 180 stupňov.
- Rolky rozrežte na približne 1 cm široké krúžky, rozložte na pomastenom plechu.
- Pečte približne 10 – 15 minút, až kým sušienky nie sú do zlatista upečené.
- Ked sú sušienky upečené tak sa zvyknú ešte približne 2-3 minúty grilovať, ale tento krok je možné vynechať.
Vyprážané jablká
Suroviny
- 3 –4 tvrdšie jablká alebo 2 – 3 duly, ošúpané, zbavené jadra a semiačok, nakrájané na cca 8 mm kolieska
- 2 PL cukru
- 1/4 šálky sladkého vína alebo pomarančového či citronového džúsu
- 1/2 šálky múky s práškom do pečiva
- 1/4 ČL sódy bikarbóny
- 1/4 ČL soli
- 1 vyšľahané vajce
- 1/2 šálky mlieka
- olej na vyprážanie
- 4 PL rozpusteného masla
- škoricový cukor na posypanie mix 4 PL cukru s 1 ČL škorice
Postup prípravy
- V miske zmiešajte jablkové krúžky s cukrom a vínom alebo džúsom. Nechajte odležať približne 30 minút. Spolu zmiešajte maslo, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Pridajte vajce a studené mlieko a následne šťavu v ktorej boli odležané jablkové krúžky.
- Do zmesi máčajte jablkové krúžky, ktoré následne po obalení vyprážajte v rozohriatej panvici až kým nie sú upražené do zlatista. Vypražené jablká udržujte teplé.
- Podávajte pokvapkané maslom a posypané škoricovým cukrom.
Krémové rolky
Suroviny
- 4 vajíčka oddelené žĺtka od bielka
- 1/2 šálka cukru
- 1/2 šálka múky
- Štipka soli
- cca 30 gramov masla
Plnka
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 4 polievkové lyžice marhuľového alebo broskyňového džemu
- 3 polievkové lyžice alebo viac cukru na posypanie
- 3 polievkové lyžice kakavový prášok
- 1/2 šálky posekaných mandlí alebo iných orechov
Postup prípravy
- Žĺtka vyšľahajte spolu s cukrom do ľahkej zmesi; pridajte múku a soľ.
- Bielka vyšľahajte do tuhého snehu a pridajte k zmesi žĺtkov, cukru a múky.
- Maslom zľahka vymastite plech na pečenie.
- Cesto pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 25–30 minút až kým nezhnedne.
- Nechajte vychladnúť, zoberte si čistú kuchynskú utierku alebo kus látky, jemne posypte cukrom a na ňu položte upečené cesto, ktoré pomocou utierky jemne zrolujete do rolky (cukor zabraňujte tomu, aby sa cesto lepilo na kuchynskú utierku). Zrolovanú rolku necháme vychladnúť.
Plnka
- Smotanu na šľahanie pridáme do šľahača a následne pridáme aj džem.
- Upečené cesto vyrovnáme a potrieme vyšľahanou zmesou.
- Následne cesto znovu zrolujeme a dame do chladničky minimálne aspoň na 1 hodinu. Následne posypte cukrom, kakaom a mandlami. Nakrájajte na tenké pásy.
Chcete aj Vy dostávať každý mesiac zadarmo e-knihu Varíme bez hraníc?
PAYPAL
Veríme, že sa Vám grafický dizajn tohto vydania bude páčiť a že aj s Vašou podporou budeme napredovať. Preto ak by ste nás chceli podporiť stačí kliknúť na obrázok, resp na tento odkaz:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=XD2U323QXBEFL
Platba na účet
Keďže našou náplňou práce je 360 dní v roku cestovať po svete, tak používame výlučne banku Revolut Payments UAB. Ale v podstate to pre Vás nič neznamená, nakoľko učet pre EU máme vedený v LT, takže bez akýchkoľvek poplatkov pre nás a aj pre Vás.
IBAN: LT78 3250 0255 1150 6848
BIC: REVOLT21
Pre bežný prevod zo slovenskej a českej banky Vám stačí IBAN.
Ďakujeme!
Každého podporovateľa od sumy od 10+ Eur zaradíme do veľkého vianočného žrebovania a Troch z Vás pozveme na špeciálnu večeru so zaujímavým zahraničným hosťom, ktorý večeru pripraví spoločne s našim šéfkuchárom.