Andorra – Varíme bez hraníc 1

Andorrské kniežatstvo je jedna z najmenších krajín sveta (rozloha cca 468 km2, približne dva a pol krát väčšia rozloha ako Washington, D.C.). Andorra sa nachádza vo východnej časti Pyrenejí, medzi Španielskom a Francúzskom, kompletne chránené územie medzi horami. Krajina je hornatá kde väčšinu územia tvoria alpské  pasienky a nachádza sa tu minimum pestovateľskej pôdy. Kultúra Andorry je mix kultúrnych vplyvov Španielska, Katalánska a Francúzska (na čele krajiny, podľa zákona, stojí francúzsky prezident a katalánsky biskup). 

Andorrčania sa hrdia svojimi pastvinami a kvalitným mäsom zo zvierat odchovaných práve na týchto pastvinách. Andorrská kuchyňa pripomína katalánsku avšak so silným francúzskym vplyvom. 

POTRAVINY

  • Bežný tovar: pšeničný chlieb, pečivo a zemiaky.
  • Mäso, predovšetkým teľacie a jahňacie zo zvierat odchovaných na vysokopoložených alpských pastvinách. Spracované mäso ako bravčové klobásy (llonganissa),  jahňacie jaternice (girella), jaternice  (botifarra) a šunka (spracovaná buď z rôznorodých častí zvierat alebo sú súčasťou aj jednotlive drobky a iné vnútornosti). Tiež sa konzumuje divina  (vysoká zver, diviaky, jarabice a iné dive vtáctvo).
  • Zo španielskeho pobrežia sa dovážajú ryby ako losos, treska a ďalšie druhy rýb. Morské plody (sepia, škeble, kalamáre a iné). 
  • Obrovský výber syrov (využívajúc artyčok kardový- cardoon ako zrážadlo pri výrobe) a iné mliečne produkty.
  • Prísady a koreniny: cibuľa, cesnak, vino, olivový olej, čierne korenie, rajčiny, sladká paprika, bobkový list, rozmarín a tymián. 

TYPICKÉ JEDLÁ

  • Jedlá z mäsa: bravčové alebo zajac na víne, dusená diviačina, jahňacie rebierka upečené na horúcej bridlici (rozohriaty bridlicový kameň potretý olejom); upečený alebo grilovaný diviak, jahňacie alebo bravčové mäso.
  • Hydina: kačka udusená so slivkami a píniovými orieškami; jarabica s omáčkou.
  • Rôzne durhy syrov – z kravského, kozieho alebo ovčieho mlienka: fermentovaný syr (formatge de tupi) konzervovaný v alkohole (aguardiente).
  • Husté polievky/prívarky z fazule, zeleniny a mäsa: escudella, vianda.
  • Jedlá z rýb: sladkovodný pstruh upečený na horúcom bridlicovom kameni; vyprážaný pstruh plnený šunkou. 
  • Grilované špeciality: jahňacina, hydina, bravčové, ryby a zelenina uglilované na kuse horúcej bridlice potretej olejom.
  • Vegetariánske jedlá: zelená kapusta, slanina a zemiaky (trinxat); šalát s púpavových listov; upečená zelenina (escalibada, a taktiež spelled escalivada).
  • Sladkosti: vajíčka a med (ous i mel), hroznový mušť a cottage syr (mostillo i el brossat), mousse – sladké peny, crepes, sladké rolky (braç de gitano), nekysnuty koláč s muškátovým vínom a brandy (coca masegada).

STRAVOVACIE NÁVYKY

  • Denne tri hlavné jedlá a pochutiny.
  • Prestieranie je štandardné európske.
  • Raňajky: kava, rolky alebo chleba, džem alebo syr, maslo.
  • Obed: hlavné jedlo pozostáva z troch alebo štyroch chodov – polievka (sopa); šalát (ama-nida); klobása, šunka alebo inak upravené špeciality z mäsa (embotits); hydina alebo rybacina (toto je hlavné jedlo obeda); a na záver je to desert vo forme ovocia alebo syrov.
  • Večerné jedlo je zvyčajne lahšie a menšie vo forme tapas (tapas). Počas večere sa práve pri tapas zíde zvyčajne celá rodina ak je to možné.
  • Snaky podobné katalánskemu tapas sa jedia ako desiata, olovrant a občas aj ako skorá večera. Zvyčajne sem patrí chleba potretý rajčinovou zmesou s olivovým olejom (pa amb tomàquet) a andorrská  “pizza”— cestoobložené rajčinami, paprikou alebo inou zeleninou (coca samfaina).
  • Nápoje: ovocné šťavy, mlieko, káva, vino, sherry.

RECEPTY

Paradajkový chlieb

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Obľúbený snack nielen v Andorre ale aj v celom severovýchodnom Španielsku. Uvádza sa, že pôvodom je z Katalánskej oblasti. Ako pri všetkých jednoduchých jedlách najdôležitejšia je kvalita surovín. Čím čerstvejší chleba a zrelejšie rajčiny tým lepšie. Nadledujúci recept je pre dve osoby. V prípade potreby pridajte množstvo pre viac osôb. 
Krajina pôvodu Andorra

Suroviny  

  • 1 krajček čerstvého chrumkavého chleba
  • 1/2 stúčiku cesnaku
  • 1/2 velmi zrelá a čerstvá rajčina pokrájaná pozdĺžne
  • 1 ČL extra panenského olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

Postup prípravy 

  • Chleba jemne potrieme cesnakom, následne potrieme rajčinami a šťavu z nich vylejeme priamo na chleba. Pokvapkáme olivovým olejom a pridáme soľ a čierne korenie podla potreby.

 

Treska so zeleninou

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Vnútrozemská Andorra je zásobovaná čerstvými rybami a morskými produktami zo stredomorského pobrežia Španielska. Nasolená treska (bacalao) je súčasťou španielskej tradičnej kuchyne - lar-der. Jedná sa o ľahko stráviteľné jedlo.
Krajina pôvodu Andorra

Suroviny  

  • 300 gr. nasolenej tresky bacalao, dostupné v predajniach so španielskymi produktami
  • 1 baklažán s nepoškodenou stopkou
  • 2 červené mäsité papriky s nepoškodenou stopkou
  • 2 rajčiny rozštvrtené
  • 4 na tvrdo uvarené vajíčka olúpané a rozštvrtené
  • 3 PL extra panenského olivového oleja
  • 2 PL vínneho octu
  • Soľ a čierne korenie

Postup prípravy 

  • Namočte tresku do vody na 24 hodín, ponechajte v chladničke; minimálne dvakrát vymeňte vodu. Tresku nakrájajte cca na 8 cm kúsky a znovu vložte do chladničky.
  • Baklažán ugrilujte až kým nie je ozaj mäkký a papriky grilujeme až kým san a nich neobjavia pľuzgiere.
  • Baklažán rozrežte a vyškrabte vnútro, nakrájajte na hrubšie.
  • Papriky zbavte jadra a semiačok a tiež nakrájajte na štvrtiny.
  • V miske zmiešajte grilovanú zeleninu s treskou, rajčinami a vajíčkami.
  • Zmiešajte olivový olej, ocot, soľ a čierne korenie a vytvorte dressing.
  • Týmto zalejte zeleninu s tretkou.
  • Podáva sa studené.

 

Kapusta so zemiakmi

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Obľúbené ľahko stráviteľné jedlo, ktoré sa môže podávať spolu s chlebom alebo nasoleným herringom. 
Krajina pôvodu Andorra

Suroviny  

  • 1 menšia kapusta rozštvrtená a zbavená jadra
  • 2 stredne veľké ošúpané zemiaky
  • 1 čajová lyžica oleja
  • 3 pásy mastnej slaniny nasekanej
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané na tenko

Postup prípravy 

  • Kapustu uvarte spolu aj so zemiakmi v osolenej vode až kým nie sú úplne uvarené a make.
  • Nechajte odtiecť a na hrubo nakrájajte.
  • Do plytkej a širokej panvici nalejte olej a na miernom ohni opražte na nom slaninu až kým nebude chrumkavá. Opražte z oboch strán.
  • Pridajte cesnak. Pražte až do sklovita.
  • Pridajte zeleninu a na zvýšenom stupni opečte ďalšíe 2 minúty. Podávame ihneď.

 

Syrovo-lieskovcové sušienky

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Obľúbené slané sušienky známe práve pre tento region. 
Krajina pôvodu Andorra

Suroviny  

  • 1/3 šálky mäkkého masla
  • 1/3 šálky strúhaného syru akýkoľvek kravský, kozí alebo ovčí syr
  • 1 vyšľahané vajce
  • 1/4 ČL soli
  • 2/3 šálky múky
  • 1/4 šálky nasekaných lieskových orechov

Postup prípravy 

  • Dobre vymiešajte maslo, syr, vajce a soľ.
  • Postupne pridávajte múku a následne orechy.
  • Vyformujte rolky približne 5 cm v priemere, obaľte plastovou fóliou a nechajte stať 1 až 2 hodiny.
  • Rúru predhrejte približne na 180 stupňov.
  • Rolky rozrežte na približne 1 cm široké krúžky, rozložte na pomastenom plechu.
  • Pečte približne 10 – 15 minút, až kým sušienky nie sú do zlatista upečené.
  • Ked sú sušienky upečené tak sa zvyknú ešte približne 2-3 minúty grilovať, ale tento krok je možné vynechať.

 

Vyprážané jablká

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Jablká a duly sú typické ovocie v hornatom severnom Španielsku a tak sa stali súčasťou mnohých dezertov.
Krajina pôvodu Andorra

Suroviny  

  • 3 –4 tvrdšie jablká alebo 2 – 3 duly, ošúpané, zbavené jadra a semiačok, nakrájané na cca 8 mm kolieska
  • 2 PL cukru
  • 1/4 šálky sladkého vína alebo pomarančového či citronového džúsu
  • 1/2 šálky múky s práškom do pečiva
  • 1/4 ČL sódy bikarbóny
  • 1/4 ČL soli
  • 1 vyšľahané vajce
  • 1/2 šálky mlieka
  • olej na vyprážanie
  • 4 PL rozpusteného masla
  • škoricový cukor na posypanie mix 4 PL cukru s 1 ČL škorice

Postup prípravy 

  • V miske zmiešajte jablkové krúžky s cukrom a vínom alebo džúsom. Nechajte odležať približne 30 minút. Spolu zmiešajte maslo, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Pridajte vajce a studené mlieko a následne šťavu v ktorej boli odležané jablkové krúžky.
  • Do zmesi máčajte jablkové krúžky, ktoré následne po obalení vyprážajte v rozohriatej panvici až kým nie sú upražené do zlatista. Vypražené jablká udržujte teplé.
  • Podávajte pokvapkané maslom a posypané škoricovým cukrom.

 

Krémové rolky

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Obľúbený desert a taktiež snack, ktorý sa podáva ku káve. V preklade tento názov znamená “cigánska ruka” a je tak predovšetkým kvôli čokoláde, ktorá dodáva rolkám tmavšiu “opálenú” farbu.
Krajina pôvodu Andorra

Suroviny  

  • 4 vajíčka oddelené žĺtka od bielka
  • 1/2 šálka cukru
  • 1/2 šálka múky
  • Štipka soli
  • cca 30 gramov masla

Plnka

  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 4 polievkové lyžice marhuľového alebo broskyňového džemu
  • 3 polievkové lyžice alebo viac cukru na posypanie
  • 3 polievkové lyžice kakavový prášok
  • 1/2 šálky posekaných mandlí alebo iných orechov

Postup prípravy 

  • Žĺtka vyšľahajte spolu s cukrom do ľahkej zmesi; pridajte múku a soľ.
  • Bielka vyšľahajte do tuhého snehu a pridajte k zmesi žĺtkov, cukru a múky.
  • Maslom zľahka vymastite plech na pečenie.
  • Cesto pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 25–30 minút až kým nezhnedne.
  • Nechajte vychladnúť, zoberte si čistú kuchynskú utierku alebo kus látky, jemne posypte cukrom a na ňu položte upečené cesto, ktoré pomocou utierky jemne zrolujete do rolky (cukor zabraňujte tomu, aby sa cesto lepilo na kuchynskú utierku). Zrolovanú rolku necháme vychladnúť.

Plnka

  • Smotanu na šľahanie pridáme do šľahača a následne pridáme aj džem.
  • Upečené cesto vyrovnáme a potrieme vyšľahanou zmesou.
  • Následne cesto znovu zrolujeme a dame do chladničky minimálne aspoň na 1 hodinu. Následne posypte cukrom, kakaom a mandlami. Nakrájajte na tenké pásy.

Chcete aj Vy dostávať každý mesiac zadarmo e-knihu Varíme bez hraníc?

Séria 12-tich e-kníh "Varíme bez hraníc" úplne zadarmo !!!
Prihlásenie k bezplatnému odberu celej série kuchárskych e-kníh.
Zadajte svoj e-mail, aby sme vás vedeli kam Vám knihu zaslať.
Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií a analýze návštevnosti súbory cookie.

PAYPAL

Veríme, že sa Vám grafický dizajn tohto vydania bude páčiť a že aj s Vašou podporou budeme napredovať. Preto ak by ste nás chceli podporiť stačí kliknúť na obrázok, resp na tento odkaz:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=XD2U323QXBEFL

Platba na účet

Keďže našou náplňou práce je 360 dní v roku cestovať po svete, tak používame výlučne banku Revolut Payments UAB. Ale v podstate to pre Vás nič neznamená, nakoľko učet pre EU máme vedený v LT, takže bez akýchkoľvek poplatkov pre nás a aj pre Vás. 

IBAN: LT78 3250 0255 1150 6848
BIC: REVOLT21

Pre bežný prevod zo slovenskej a českej banky Vám stačí IBAN.

Ďakujeme!

Každého podporovateľa od sumy od 10+ Eur zaradíme do veľkého vianočného žrebovania a Troch z Vás pozveme na špeciálnu večeru so zaujímavým zahraničným hosťom, ktorý večeru pripraví spoločne s našim šéfkuchárom.

Redakcia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Don`t copy text!