Angola – Varíme bez hraníc 1

…je juhoafrická krajina na pobreží Atlantického oceánu medzi Kongom a Namíbiou. Krajina bola portugalskou kolóniou od roku 1575 do získania nezávislosti v roku 1975. V rokoch 1975 až 2000 však bola ťažko skúšaná občianskou vojnou. Kvôli rozsiahlej ťažbe najmä počas vojnových rokov je veľká časť poľnohospodárskej pôdy stále nebezpečná a nepoužiteľná, preto Angola dováža väčšinu svojich potravín. Pobrežné oblasti sú teplé a vlhké, preto sú vhodné na pestovanie niektorých tropických plodín na vývoz a aj domácu spotrebu, ako je kukurica, cirok a maniok. Obyvateľstvo tvoria tri veľké etnické skupiny a niekoľko menšín. Angolská kuchyňa kombinuje africké a portugalské prvky.

ZÁKLADNÉ POTRAVINY

  • Typické základné jedlo: hustá manioková kaša (funge).
  • Mnoho jedál je ochutených piripiri (alebo pili-pili), papričkovou omáčkou, ktorá sa sem dostala vďaka portugalskému vplyvu.
  • Ďalšie portugalské prvky, ako napríklad olivový olej, sú dnes už súčasťou angolskej kuchyne. 

TYPICKÉ JEDLÁ

  • Dusené mäso, kuracie alebo rybacie mäso a zelenina, často ochutené palmovým olejom.
  • Polievky z mäsa a zeleniny v portugalskom štýle.
  • Ryby, kuracina a iné mäso varené s kokosom.

ŠTÝL STRAVOVANIA

  • Ak si to môžu ľudia dovoliť, jedia trikrát denne. Mnoho chudobných domácností však zvyčajne jedáva iba dve jedlá denne.
  • Rodina sa stravuje spravidla spoločne a počas jedla si stravníci sami naberajú kašu alebo dusené mäso z hrncov umiestnených v strede stola. Vo väčšine vidieckych usadlostí sa jedlo podáva na rohožke na podlahe, hoci niektoré mestské domácnosti a rodiny zo strednej vrstvy sa stravujú obvykle v európskom štýle a prestierajú si stôl so štandardným európskym spôsobom.
  • Raňajky pozostávajú zväčša zo zvyškov z predchádzajúceho dňa alebo z maniokovej kaše a kávy.
  • Na obed sa servíruje prevažne varený maniok s omáčkou alebo zeleninovým gulášom, občas s pridaným mäsom.
  • Večera môže pozostávať z dvoch až troch chodov, ak si to domácnosť môže dovoliť: polievka alebo predjedlo, hlavné jedlo, dezert.

RECEPTY

Kurací guláš

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Rôzne podoby tohto gulášu možno nájsť aj v Kongu a ďalších krajinách juhozápadnej Afriky. Muamba je omáčka, ktorá sa podáva s červeným palmovým olejom a nakrájanou čili papričkou, niekedy aj s drvenými arašidmi.
Krajina pôvodu Angola

Suroviny  

  • šťava z 1 citróna
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čili na dochutenie
  • 4 kuracie štvrte
  • 1 šálka červeného palmového oleja alebo 1 šálka rovnakého množstva palmového a rastlinného oleja
  • 3 nakrájané cibule
  • 1 celá ostrá čili paprička ak máte radi pikantné, pridajte čili aj so semienkami
  • 3 paradajky nakrájané na štvrťky
  • 1 tekvica asi 1 libra/ 45dkg, vydlabaná, ošúpaná a nakrájaná na menšie kocky
  • 1 šálka konzervovaného základu na palmovú polievku ak je k dispozícii alebo vývar
  • 12 –24 malé mäkké okri umyté a s odrezanými končekmi, priečne nakrájané na približne pol centimetra hrubé plátky.

Postup prípravy 

  • Pripravte si marinádu z citrónovej šťavy, polovice cesnaku, soli a čili. Dôkladne touto zmesou potrite kuracie mäso a marinujte aspoň hodinu. Potom rozohrejte olej v hlbokej panvici alebo v liatinovom hrnci a zľahka opečte kura zo všetkých strán. Pridajte cibuľu, zvyšný cesnak, čili papričku a paradajky. Zakryte a za občasného miešania varte na strednom ohni asi 1/2 hodiny, kým nebude kuracie mäso takmer hotové. Pridajte tekvicu a povarte ešte 15 minút do zmäknutia, ale nerozvarte ju. Pridajte základ palmovej polievky (alebo vývar) a okru a duste ešte 5 minút, kým nebude okra mäkká. Podľa chuti dosoľte a okoreňte.

 

 

 

 

 

 

Chcete aj Vy dostávať každý mesiac zadarmo e-knihu Varíme bez hraníc?

Séria 12-tich e-kníh "Varíme bez hraníc" úplne zadarmo !!!
Prihlásenie k bezplatnému odberu celej série kuchárskych e-kníh.
Zadajte svoj e-mail, aby sme vás vedeli kam Vám knihu zaslať.
Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií a analýze návštevnosti súbory cookie.

PAYPAL

Veríme, že sa Vám grafický dizajn tohto vydania bude páčiť a že aj s Vašou podporou budeme napredovať. Preto ak by ste nás chceli podporiť stačí kliknúť na obrázok, resp na tento odkaz:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=XD2U323QXBEFL

Platba na účet

Keďže našou náplňou práce je 360 dní v roku cestovať po svete, tak používame výlučne banku Revolut Payments UAB. Ale v podstate to pre Vás nič neznamená, nakoľko učet pre EU máme vedený v LT, takže bez akýchkoľvek poplatkov pre nás a aj pre Vás. 

IBAN: LT78 3250 0255 1150 6848
BIC: REVOLT21

Pre bežný prevod zo slovenskej a českej banky Vám stačí IBAN.

Ďakujeme!

Každého podporovateľa od sumy od 10+ Eur zaradíme do veľkého vianočného žrebovania a Troch z Vás pozveme na špeciálnu večeru so zaujímavým zahraničným hosťom, ktorý večeru pripraví spoločne s našim šéfkuchárom.

Redakcia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Don`t copy text!