Antigua a Barbuda – Varíme bez hraníc 1
…štát, ktorý sa nachádza vo východnom Karibiku, má tropické podnebie s prevažne vulkanickým terénom, ktorý je ideálny pre pestovanie ananásu ( najslávnejší produkt krajiny), banánov (tu nazývané figy), iného ovocia a zeleniny a chov hospodárskych zvierat. Krajina troch ostrovov (ten ďalší je Redonda) je obklopená morom ,takže hlavným zdrojom obživy sú ryby a mušle. Do roku 1981, kedy získala krajina nezávislosť, bola Antigua a Barbuda britskou kolóniou a doteraz zostáva súčasťou Britského Spoločenstva národov a zachováva si mnoho britských prvkov, napríklad popoludňajší čaj so sendvičmi a sladkým pečivom.
Väčšina Antiguanov je afrického pôvodu, menšia časť má európsky pôvod. V Antiguanskej kuchyni sa odrážajú tieto etnické skupíny a tak isto bola ovplyvnená aj kuchyňou susedných ostrovov. Súčasťou ich jedál sa stalo aj východoindické či čínske korenie a štyl prípravy jedál.
ZÁKLADNÉ POTRAVINY
- Základ jedál: ryža, kukurica, fazuľa.
- Ulity, krevety, iné morské plody, čerstvé a konzervované ryby, kuracie, bravčové, hovädzie mäso, konzervované mäso (solené bravčové a hovädzie mäso).
- Zelenina: okra, sladké zemiaky, eddo (hľuzy rastliny Taro – Kalokázia jedlá), špenát, tekvica.
- Ovocie: mango, papája, banán, kokos, čierny ananás (pýcha Antiguy).
- Korenie: tymian, zázvor, feferónky, pažítka, citrusy, kari korenie a štipľavá zmes korenín z krabieho mäsa, feferónok a limetkovej alebo citrónovej šťavy.
TYPICKÉ JEDLÁ
- Najbežnejším jedlom sú ryža, fazuľa a kukuričný chlieb (fungee).
- Grilované ryby alebo morské plody, bravčové alebo kuracie mäso podávané s pikantnou omáčkou.
- Polievky, dusené mäso a zelenina
- Plody mora, kari.
- Kari kurací šalát inšpirovaný indickou kuchyňou.
- Pečené pokrmy na európsky štýl, sendviče.
Štýl stravovania
- Jedia tri jedlá denne a občerstvenie.
- Väčšina rodín večeria spolu doma.
- Raňajky: tradičná je kaša alebo ohriaty fungee (chlieb z kukuričnej múky) so sladkými alebo slanými prílohami,teda buď s ovocným džemom, alebo s varenými či smaženými rybami, moderné sú vaječné jedlá, napríklad omeleta as krabom, čerstvé ovocie a džús, cereálie a káva.
- Obed a večera: jedlá z ryže a fazule, chlieb fungee, silný hustý mäsový vývar, grilované ryby alebo mäso.
- Pracujúci ľudia jedia na poludnie miesto obedu sendviče alebo iné ľahké jedlo.
- Pikantné alebo sladké občerstvenie na desiatu alebo olovrant môže byť napríklad lastúrový sendvič, smažené placky z kukuričnej múky a zeleniny alebo solenej ryby, ananásový koláč, banánová zmrzlina alebo čokoládovo-kokosový koláč.
RECEPTY
Guľky alebo bochník z kukuričnej múky
Suroviny
- 3 šálky vody
- soľ
- 3 Ibišteku jedlého nakrájané na cca 1cm krúžky
- 2 šálky kukuričnej múky
- 4 lyžice masla
Postup prípravy
- V hlbšom hrnci necháme zovrieť vodu. Pridáme nakrájaný Ibištek, varíme 15 – 20 minút, kým nebudú uvarené. Z hrnca odoberieme 2 šálky vody, Ibištek tam necháme. Znížime teplotu.
- Do hrnca k vode a kružkom Ibišteka postupne pridávame kukuričnú múku.
- Miešame celý čas metličkou, aby sa v zmesi nevytvorili hrudky.
- Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu vody, ale tak, aby zmes ostala hustá a dala sa tvarovať.
- Odstavíme vtedy, keď sa zmes odliepa od stien hnca. Takúto zmes premiestnime do misy a poriadne do nej zapracujeme maslo.
- Pomocou polievkovej lyžice formujeme guľky.
- Udržujeme horúce a ihneď podávame.
- (Prípadne zmes vložíme do formy v tvare bochníka, povrch vyrovnáme. Nakrájame na hrubé plátky a podávame ako „chlieb“).
Ananásovo-kuracia polievka
Suroviny
- 4 kuracie stehná stiahnuté z kože
- 1 cibuľa
- 3 šálky vody
- 2 šálky čerstvej ananásovej šťavy
- soľ čierne korenie
- 1 šálka na kocky nakrájaného čerstvého alebo konzervovaného nesladeného ananásu
- 1 ČL čerstvého tymianu alebo 1/2 ČL sušeného
Postup prípravy
- Do hrnca dáme kuracie stehná, nakrájanú cibuľu, vodu, jednu šálku ananásovej šťavy, soľ a korenie. Dusíme po dobu 25–35 minút alebo kým nie je mäso do mäkka uvarené. Vyberieme kuracie mäso, nakrájame ho na kocky a vrátime späť do vývaru.
- Pridáme druhú šálku ananásovej šťavy. Podľa chuti okoreníme. Servírujeme s na kocky nakrájaným ananásom a tymiánom. Podávame s haluškami (viď nasledujúci recept).
Halušky
Suroviny
- 1 šálka múky
- 1/2 ČL soli
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 šálky masla
- 1/4 šálky studenej vody
Postup prípravy
- Zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
- Pridáme maslo a miešame, až kým sa nevytvorí mrvenička.
- Pridávame vodu, aby sme vytvorili cesto.
- Miešame kým nebude cesto jemné a vláčne.
- Vytvarujeme guľky, trochu ich sploštime a hádžeme do vriacej osolenej vody. Necháme 5-10 minút variť. Dlhšie varenie po dobu 20 minút má za následok to, že halušky sa stanú mazľavejšie Niektorí Antiguania uprednostňujú práve túto konzistenciu.
Pečené banány
Suroviny
- 4 banány nakrájané po dĺžke
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/4 šálky masla
- 1/4 šálky mlieka
- 1/2 ČL škorice
Postup prípravy
- Plátky banánov položíme do pekáča.
- Na panvici ohrejeme maslo a mlieko a v tejto zmesi rozpustíme cukor.
- Týmto zalejme pripravené banány a posypeme škoricou.
- Rúru vyhrejeme na 170°C a pečieme 15 - 20 minút. Podávame ihneď.
Silný mäsový vývar
Suroviny
- 300 g slaniny na kocky
- 2 nadrobno nakrájané cibule
- 450 g bravčového alebo hovädzieho mäsa na kocky
- 220 g soleného hovädzieho mäsa na kocky
- soľ čierne korenie
- 3 ČL paradajkového pretlaku
- 1 malá maslová tekvica nakrájaná na kocky
- 2 šálky vody
- 2 baklažány nakrájané na kocky
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 1 šálka mrazeného špenátu
- 4 listy eddo taro (voliteľné)
- 8 okier voliteľné
- 1/2 šálky pažítky
- 1/4 šálky čerstvého tymiánu alebo 1 ČL sušeného
Postup prípravy
- V hlbšom hrnci pri nízkej teplote opečieme slaninu až kým neuvoľní trochu tuku.
- Potom primiešame cibuľu a restujeme ju do sklovita.
- Pridáme mäso, dochutíme soľou a korením. Mäso opekáme asi 10 minút zo všetkých stránt. Primiešame paradajkový pretlak, tekvicu a vodu.
- Prikryté dusíme 30-40 minút, kým mäso úplne nezmäkne.
- Ak je to potrebné dosolíme a okoreníme, ale pozor, slanina aj solené hovädzie mäso už uvoľnili chute.
- Pridáme baklažán, hrášok, špenát a ak chceme tak aj listy eddo a okry.
- Dusíme 15–20 minút, kým nie je baklažán makký, ale nie rozvarený.
- Nakoniec primiešame bylinky.
- Podávame ihneď.
Kari kurací šalát
Suroviny
- 1 1/2 šálky uvareného kuracieho mäsa nakrájaného na kocky
- soľ čierne korenie
- 3 PL strúhaného kokosu
- 1/2 šálky hrozienok
- 1 čerstvý ananás nakrájaný na kocky
- 3 ČL mangové chutney
- 1 ČL kari korenie
- šťava z 2 citrónov
- 1 šálka majonézy
- 1 rímsky šalát
Postup prípravy
- V miske zmiešame uvarené kuracie mäso, soľ a korenie.
- Bokom si odložíme 1 čajovú lyžičku kokosu a jednu lyžičku hrozienok, necháme si ich na ozdobu.
- Zvyšný kokos, hrozienka, ananás a čatní primiešame k mäsu.
- Do majonézy pridáme kari korenie a polku citrónovej šťavy, ochutnáme a podľa chute ešte pridáme zvyšnú šťavu.
- Do misky vložíme nakrájaný rímsky šalát, na túto podstielku uložtíme zmes s kuracím mäsom a prelejeme pripravenou kari majonézou..
- Nakoniec dozdobíme kokosom a hrozienkami.
Papájajový koláč
Suroviny
- predpečené koláčové cesto s priemerom 22 – 23cm
- 2 šálky veľmi zrelej dužiny z papáje nahrubo roztlačené
- 2 lyžičky limetkovej šťavy
- čerstvá nastrúhaná kôra z 1 limetky
- 4 ČL cukru alebo viac, podľa potreby
- 3 bielky vyšľahané do tuha
Postup prípravy
- Rúru si predhrejeme na 160°C.
- Do formy si pripravíme predpečené cesto.
- Vo veľkej mise zmiešame roztlačenú papáju, limetkovú šťavu a kôru z limetky.
- Zmes ochutnáme a podľa potreby pridávame cukor. Jemne zapracujeme ušľaháný sneh a touto zmesou naplníme cesto.
- Pečieme 15–20 minút, alebo kým to nebude hotové. Môžeme servírovať s kokosovou zmrzlinou, šľahačkou alebo kuskami kiwi či iného ovocia.
Pena z key limetiek
Suroviny
- 1/2 plechovky kondenzovaného mlieka salka
- 1/3 šálky čerstvej limetkovej šťavy alebo viac, podľa chute
- čerstvá nastrúhaná kôra z 2–3 key limetiek alebo z 1obyčajnej limetky
- 1 šálka smotany na šľahanie vyšľahanej do tuha
- 1 limetka nakrájaná na tenké plátky
Postup prípravy
- Vo veľkej mise zmiešame kondenzované mlieko, limetkovú šťavu a kôru.
- Zľahka to zamiešame do pripravenej šľahačky, rozdelíme na 4 porcie a necháme chladiť minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc. Podávame ozdobné plátkami limetky.
Chcete aj Vy dostávať každý mesiac zadarmo e-knihu Varíme bez hraníc?
PAYPAL
Veríme, že sa Vám grafický dizajn tohto vydania bude páčiť a že aj s Vašou podporou budeme napredovať. Preto ak by ste nás chceli podporiť stačí kliknúť na obrázok, resp na tento odkaz:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=XD2U323QXBEFL
Platba na účet
Keďže našou náplňou práce je 360 dní v roku cestovať po svete, tak používame výlučne banku Revolut Payments UAB. Ale v podstate to pre Vás nič neznamená, nakoľko učet pre EU máme vedený v LT, takže bez akýchkoľvek poplatkov pre nás a aj pre Vás.
IBAN: LT78 3250 0255 1150 6848
BIC: REVOLT21
Pre bežný prevod zo slovenskej a českej banky Vám stačí IBAN.
Ďakujeme!
Každého podporovateľa od sumy od 10+ Eur zaradíme do veľkého vianočného žrebovania a Troch z Vás pozveme na špeciálnu večeru so zaujímavým zahraničným hosťom, ktorý večeru pripraví spoločne s našim šéfkuchárom.