Antigua a Barbuda – Varíme bez hraníc 1

…štát, ktorý sa nachádza vo východnom Karibiku, má tropické podnebie s prevažne vulkanickým terénom, ktorý je ideálny pre pestovanie ananásu ( najslávnejší produkt krajiny), banánov (tu nazývané figy), iného ovocia a zeleniny a chov hospodárskych zvierat. Krajina troch ostrovov (ten ďalší je Redonda) je obklopená morom ,takže hlavným zdrojom obživy sú ryby a mušle. Do roku 1981, kedy získala krajina nezávislosť, bola Antigua a Barbuda britskou kolóniou a doteraz zostáva súčasťou Britského Spoločenstva národov a zachováva si mnoho britských prvkov, napríklad popoludňajší čaj so sendvičmi a sladkým pečivom.
Väčšina Antiguanov je afrického pôvodu, menšia časť má európsky pôvod. V Antiguanskej kuchyni sa odrážajú tieto etnické skupíny a tak isto bola ovplyvnená aj kuchyňou susedných ostrovov. Súčasťou ich jedál sa stalo aj východoindické či čínske korenie a štyl prípravy jedál.

ZÁKLADNÉ POTRAVINY

  • Základ jedál: ryža, kukurica, fazuľa.
  • Ulity, krevety, iné morské plody, čerstvé a konzervované ryby, kuracie, bravčové, hovädzie mäso, konzervované mäso (solené bravčové a hovädzie mäso).
  • Zelenina: okra, sladké zemiaky, eddo (hľuzy rastliny Taro – Kalokázia jedlá), špenát, tekvica.
  • Ovocie: mango, papája, banán, kokos, čierny ananás (pýcha Antiguy).
  • Korenie: tymian, zázvor, feferónky, pažítka, citrusy, kari korenie a štipľavá zmes korenín z krabieho mäsa, feferónok a limetkovej alebo citrónovej šťavy.

TYPICKÉ JEDLÁ

  • Najbežnejším jedlom sú ryža, fazuľa a kukuričný chlieb (fungee).
  • Grilované ryby alebo morské plody, bravčové alebo kuracie mäso podávané s pikantnou omáčkou.
  • Polievky, dusené mäso a zelenina
  • Plody mora, kari.
  • Kari kurací šalát inšpirovaný indickou kuchyňou.
  • Pečené pokrmy na európsky štýl, sendviče.

Štýl stravovania

  • Jedia tri jedlá denne a občerstvenie.
  • Väčšina rodín večeria spolu doma.
  • Raňajky: tradičná je kaša alebo ohriaty fungee (chlieb z kukuričnej múky) so sladkými alebo slanými prílohami,teda buď s ovocným džemom, alebo s varenými či smaženými rybami, moderné sú vaječné jedlá, napríklad omeleta as krabom, čerstvé ovocie a džús, cereálie a káva.
  • Obed a večera: jedlá z ryže a fazule, chlieb fungee, silný hustý mäsový vývar, grilované ryby alebo mäso.
  • Pracujúci ľudia jedia na poludnie miesto obedu sendviče alebo iné ľahké jedlo.
  • Pikantné alebo sladké občerstvenie na desiatu alebo olovrant môže byť napríklad lastúrový sendvič, smažené placky z kukuričnej múky a zeleniny alebo solenej ryby, ananásový koláč, banánová zmrzlina alebo čokoládovo-kokosový koláč.

RECEPTY

Guľky alebo bochník z kukuričnej múky

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Tento druh „chleba“ z kukuričnej múky sa zvyčajne tvaruje ako guľky. Podáva sa ešte teplý ako príloha k dusenému mäsu a polievke, smaženým,či duseným rybám alebo k akémukoľvek pokrmu z baklažanov. Cesto na  fungee, ktoré sa nepoužije, vkladajú do formy na chlieb a servírujú mierne opečené alebo studené na raňajky, zvyčajne natreté džemom z manga alebo iného tropického ovocia. Názov pochádza zo západnej Afriky, tam sa fungee podáva bežne ako hustá kaša.
Krajina pôvodu Antigua a Barbuda

Suroviny  

  • 3 šálky vody
  • soľ
  • 3 Ibišteku jedlého nakrájané na cca 1cm krúžky
  • 2 šálky kukuričnej múky
  • 4 lyžice masla

Postup prípravy 

  • V hlbšom hrnci necháme zovrieť vodu. Pridáme nakrájaný Ibištek, varíme 15 – 20 minút, kým nebudú uvarené. Z hrnca odoberieme 2 šálky vody, Ibištek tam necháme. Znížime teplotu.
  • Do hrnca k vode a kružkom Ibišteka postupne pridávame kukuričnú múku.
  • Miešame celý čas metličkou, aby sa v zmesi nevytvorili hrudky.
  • Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu vody, ale tak, aby zmes ostala hustá a dala sa tvarovať.
  • Odstavíme vtedy, keď sa zmes odliepa od stien hnca. Takúto zmes premiestnime do misy a poriadne do nej zapracujeme maslo.
  • Pomocou polievkovej lyžice formujeme guľky.
  • Udržujeme horúce a ihneď podávame.
  • (Prípadne zmes vložíme do formy v tvare bochníka, povrch vyrovnáme. Nakrájame na hrubé plátky a podávame ako „chlieb“).

Ananásovo-kuracia polievka

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Antigua je domovom čierneho ananásu, malého, sladkého ananásu s tmavozelenou až takmer čiernou šupkou. Tento pokrm je len jeden z mnohých spôsobov využitía ovocia, ktoré tu tak milujú.
Krajina pôvodu Antigua a Barbuda

Suroviny  

  • 4 kuracie stehná stiahnuté z kože
  • 1 cibuľa
  • 3 šálky vody
  • 2 šálky čerstvej ananásovej šťavy
  • soľ čierne korenie
  • 1 šálka na kocky nakrájaného čerstvého alebo konzervovaného nesladeného ananásu
  • 1 ČL čerstvého tymianu alebo 1/2 ČL sušeného

Postup prípravy 

  • Do hrnca dáme kuracie stehná, nakrájanú cibuľu, vodu, jednu šálku ananásovej šťavy, soľ a korenie. Dusíme po dobu 25–35 minút alebo kým nie je mäso do mäkka uvarené. Vyberieme kuracie mäso, nakrájame ho na kocky a vrátime späť do vývaru.
  • Pridáme druhú šálku ananásovej šťavy. Podľa chuti okoreníme. Servírujeme s na kocky nakrájaným ananásom a tymiánom. Podávame s haluškami (viď nasledujúci recept).

Halušky

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
V Antigui a vo väčšine karibských krajín, sa halušky píšu na rozdiel od po anglicky správneho tvaru dumplings bez „g“ - dumplins. Halušky alebo knedličky sú tradičnou prílohou do polievky aj k hlavnému jedlu. Keď sa usmažia, hovorí sa im “pečivo“ – “bakes”.
Krajina pôvodu Antigua a Barbuda

Suroviny  

  • 1 šálka múky
  • 1/2 ČL soli
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 šálky masla
  • 1/4 šálky studenej vody

Postup prípravy 

  • Zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
  • Pridáme maslo a miešame, až kým sa nevytvorí mrvenička.
  • Pridávame vodu, aby sme vytvorili cesto.
  • Miešame kým nebude cesto jemné a vláčne.
  • Vytvarujeme guľky, trochu ich sploštime a hádžeme do vriacej osolenej vody. Necháme 5-10 minút variť. Dlhšie varenie po dobu 20 minút má za následok to, že halušky sa stanú mazľavejšie Niektorí Antiguania uprednostňujú práve túto konzistenciu.

Pečené banány

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Banány, jedna z hlavných plodín Antiguy, sú súčasťou mnohých jedál. Nezrelé (zelené) banány sa používajú   ako zelenina a ako zrelé ako dezert. Pečené banány sú obľúbeným dezertom v celom Karibiku a často sa podávajú spolu s miestnym rumom.
Krajina pôvodu Antigua a Barbuda

Suroviny  

  • 4 banány nakrájané po dĺžke
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/4 šálky masla
  • 1/4 šálky mlieka
  • 1/2 ČL škorice

Postup prípravy 

  • Plátky banánov položíme do pekáča.
  • Na panvici ohrejeme maslo a mlieko a v tejto zmesi rozpustíme cukor.
  • Týmto zalejme pripravené banány a posypeme škoricou.
  • Rúru vyhrejeme na 170°C a pečieme 15 - 20 minút. Podávame ihneď.

Silný mäsový vývar

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
V tomto recepte je miesto tradičného prasacieho rypáka,chvosta a nôh použitá slanina a kocky mäsa. Podáva sa ako hlavný chod s haluškami alebo kukuričným chlebom Fungee (viď ďalší recept).
Krajina pôvodu Antigua a Barbuda

Suroviny  

  • 300 g slaniny na kocky
  • 2 nadrobno nakrájané cibule
  • 450 g bravčového alebo hovädzieho mäsa na kocky
  • 220 g soleného hovädzieho mäsa na kocky
  • soľ čierne korenie
  • 3 ČL paradajkového pretlaku
  • 1 malá maslová tekvica nakrájaná na kocky
  • 2 šálky vody
  • 2 baklažány nakrájané na kocky
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 šálka mrazeného špenátu
  • 4 listy eddo taro (voliteľné)
  • 8 okier voliteľné
  • 1/2 šálky pažítky
  • 1/4 šálky čerstvého tymiánu alebo 1 ČL sušeného

Postup prípravy 

  • V hlbšom hrnci pri nízkej teplote opečieme slaninu až kým neuvoľní trochu tuku.
  • Potom primiešame cibuľu a restujeme ju do sklovita.
  • Pridáme mäso, dochutíme soľou a korením. Mäso opekáme asi 10 minút zo všetkých stránt. Primiešame paradajkový pretlak, tekvicu a vodu.
  • Prikryté dusíme 30-40 minút, kým mäso úplne nezmäkne.
  • Ak je to potrebné dosolíme a okoreníme, ale pozor, slanina aj solené hovädzie mäso už uvoľnili chute.
  • Pridáme baklažán, hrášok, špenát a ak chceme tak aj listy eddo a okry.
  • Dusíme 15–20 minút, kým nie je baklažán makký, ale nie rozvarený.
  • Nakoniec primiešame bylinky.
  • Podávame ihneď.

Kari kurací šalát

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Pri tomto jedle si môžeme všimnúť vplyv východoindickej kuchyni vďaka použitiu kari korenia.Tento šalát si môžeme dať ako ľahký obed či večeru, alebo použiť ako náplň do sendvičov.
Krajina pôvodu Antigua a Barbuda

Suroviny  

  • 1 1/2 šálky uvareného kuracieho mäsa nakrájaného na kocky
  • soľ čierne korenie
  • 3 PL strúhaného kokosu
  • 1/2 šálky hrozienok
  • 1 čerstvý ananás nakrájaný na kocky
  • 3 ČL mangové chutney
  • 1 ČL kari korenie
  • šťava z 2 citrónov
  • 1 šálka majonézy
  • 1 rímsky šalát

Postup prípravy 

  • V miske zmiešame uvarené kuracie mäso, soľ a korenie.
  • Bokom si odložíme 1 čajovú lyžičku kokosu a jednu lyžičku hrozienok, necháme si ich na ozdobu.
  • Zvyšný kokos, hrozienka, ananás a čatní primiešame k mäsu.
  • Do majonézy pridáme kari korenie a polku citrónovej šťavy, ochutnáme a podľa chute ešte pridáme zvyšnú šťavu.
  • Do misky vložíme nakrájaný rímsky šalát, na túto podstielku uložtíme zmes s kuracím mäsom a prelejeme pripravenou kari majonézou..
  • Nakoniec dozdobíme kokosom a hrozienkami.

Papájajový koláč

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Spojenie papáje a limetky je typické pre klasický koláč z Antiguy a Barbudanu. Cukor sa do koláča pridáva podľa toho, ako sladká je použitá papája.
Krajina pôvodu Antigua a Barbuda

Suroviny  

  • predpečené koláčové cesto s priemerom 22 – 23cm
  • 2 šálky veľmi zrelej dužiny z papáje nahrubo roztlačené
  • 2 lyžičky limetkovej šťavy
  • čerstvá nastrúhaná kôra z 1 limetky
  • 4 ČL cukru alebo viac, podľa potreby
  • 3 bielky vyšľahané do tuha

Postup prípravy 

  • Rúru si predhrejeme na 160°C.
  • Do formy si pripravíme predpečené cesto.
  • Vo veľkej mise zmiešame roztlačenú papáju, limetkovú šťavu a kôru z limetky.
  • Zmes ochutnáme a podľa potreby pridávame cukor. Jemne zapracujeme ušľaháný sneh a touto zmesou naplníme cesto.
  • Pečieme 15–20 minút, alebo kým to nebude hotové. Môžeme servírovať s kokosovou zmrzlinou, šľahačkou alebo kuskami kiwi či iného ovocia.

Pena z key limetiek

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Tento dezert môžeme pripraviť z obyčajných limetiek alebo aj z citrónov. Key limetky sú oproti klasickým limetkám asi tretinovej veľkosti.. Z tejto zmesi možno vyrobiť aj zmrzlinu: vychladenú zmes vložte priamo do zmrzlinovača (a postupujte podľa pokynov).
Krajina pôvodu Antigua a Barbuda

Suroviny  

  • 1/2 plechovky kondenzovaného mlieka salka
  • 1/3 šálky čerstvej limetkovej šťavy alebo viac, podľa chute
  • čerstvá nastrúhaná kôra z 2–3 key limetiek alebo z 1obyčajnej limetky
  • 1 šálka smotany na šľahanie vyšľahanej do tuha
  • 1 limetka nakrájaná na tenké plátky

Postup prípravy 

  • Vo veľkej mise zmiešame kondenzované mlieko, limetkovú šťavu a kôru.
  • Zľahka to zamiešame do pripravenej šľahačky, rozdelíme na 4 porcie a necháme chladiť minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc. Podávame ozdobné plátkami limetky.

Chcete aj Vy dostávať každý mesiac zadarmo e-knihu Varíme bez hraníc?

Séria 12-tich e-kníh "Varíme bez hraníc" úplne zadarmo !!!
Prihlásenie k bezplatnému odberu celej série kuchárskych e-kníh.
Zadajte svoj e-mail, aby sme vás vedeli kam Vám knihu zaslať.
Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií a analýze návštevnosti súbory cookie.

PAYPAL

Veríme, že sa Vám grafický dizajn tohto vydania bude páčiť a že aj s Vašou podporou budeme napredovať. Preto ak by ste nás chceli podporiť stačí kliknúť na obrázok, resp na tento odkaz:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=XD2U323QXBEFL

Platba na účet

Keďže našou náplňou práce je 360 dní v roku cestovať po svete, tak používame výlučne banku Revolut Payments UAB. Ale v podstate to pre Vás nič neznamená, nakoľko učet pre EU máme vedený v LT, takže bez akýchkoľvek poplatkov pre nás a aj pre Vás. 

IBAN: LT78 3250 0255 1150 6848
BIC: REVOLT21

Pre bežný prevod zo slovenskej a českej banky Vám stačí IBAN.

Ďakujeme!

Každého podporovateľa od sumy od 10+ Eur zaradíme do veľkého vianočného žrebovania a Troch z Vás pozveme na špeciálnu večeru so zaujímavým zahraničným hosťom, ktorý večeru pripraví spoločne s našim šéfkuchárom.

Redakcia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Don`t copy text!