Argentína – Varíme bez hraníc 1

… krajina, ktorá prevažuje na južnom cípe Južnej Ameriky, je trojnásobne väčšia ako Texas a bola španielskou kolóniou od 16. storočia až do osamostatnenia sa v roku 1816. Vyznačuje sa miernym podnebným pásmom a rozľahlými pastvinami (nazývanými pampy alebo rovinné prérie) a náhornými plošinami, využívanými najmä na produkciu hovädzieho mäsa, mliečnych produktov a obilnín. Rôzne druhy ovocia, ale najmä hrozna, sú pestované v Argentíne pre vlastnú spotrebu i export, čo radí túto krajinu medzi svetovú špičku v produkcii vína.
Korene Argentínčanov siahajú až do Európy, s viac než 97% obyvateľmi pochádzajúcimi prevažne zo Španielska, Talianska, Nemecka a Západnej časti Spojeného Kráľovstva (Wales), s menšinovou populáciou Amerických Indiánov, teda pôvodných obyvateľov Ameriky.
Napriek tradičnej argentínskej kuchyni, ktorá je z veľkej časti ovplyvnená Španielskom, viac než tretina Argentínčanov má “taliansku krv” a prevažne konzumuje jedlá inšpirované Talianskom, či pripravené na taliansky spôsob.

ZÁKLADNÉ POTRAVINY

  • Najtradičnejšími potravinami sú hovädzie mäso, konzumované najmä v mestskej (street food) kuchyni, ktoré je prítomné vo väčšine jedál; biela kukurica, tradičná pre severozápadných Amerických Indiánov žijúcich v Argentíne; a cassava (Maniok jedlý) s množstvom využití, napríklad na výrobu placiek, múky na chlieb, ale taktiež piva, alkoholu či octu. Maniok je najtradičnejším pre Amerických Indiánov žijúcich na severovýchode Argentíny.
  • Z mäsitých potravín je to bravčové a kuracie mäso, údeniny a malou konzumáciou rýb, či morských plodov.
  • Kukurica, cassava/maniok, zemiaky, ryža, chlieb, či cestoviny tvoria tradične prílohovú časť jedál.
  • Ďalšími tradičnými potravinami sú napríklad rôzne druhy jedlých tekvíc, varená kukurica, paradajky, uhorky, duly a broskyne.
  • Koreniny: tradične iba mierne pikantné jedlo; cibuľa, cesnak, čierne korenie, tymian, oregano; omáčky ako Chimichurri (štipľavá paprika, paradajky a cibuľa), či salsa golf (omáčka golf), zmes kečupu a majonézy.

TYPICKÉ JEDLÁ

  • Národným pokrmom je miešané barbeque (asado), pozostávajúce zo steakov, rebierok a údenín, konzumované najmä na rodinných zhromaždeniach a oslavách.
  • Pokrmy inšpirované Talianskom: pizza, cestoviny, vysmážané kotlety (Milanesa), ravioli (plnené cestoviny), hovädzie mäso s tuniakovou majonézou (vitelo tonato).
  • Pokrmy na španielsky spôsob obsahujúce ryžu, slané pečivo (empanada), a výdatné dusené pokrmy (puchero or carbonada).
  • Inšpirácia Španielskymi pokrmami pokračuje v tradičnej kombinácii sladkých a slaných chutí, napríklad v dusených mäsitých pokrmoch s ovocnou omáčkou, či dezertoch pozostávajúcich zo syra a džemu.
  • Dezerty/sladké pokrmy: Prevažne španielske, obsahujúce mlieko a vajcia. K tradičným sladkým potravinám patrí aj karamelizovaný mliečny krém (dulce de leche) využívaný najmä
    v dezertoch , múčnikoch a sladkom pečive, sušienkach (alfajores); tradičnými sú taktiež výdatné talianske zmrzliny; anglické čajové pečivo; ale aj nemecké šľahačkové torty, čo/či torty s maslovým krémom.
  • Nápoje: Čerstvo odšťavený ovocný džús, či mliečny kokteil (milkshake), silná káva, čokoláda (populárnym nápojom je tabuľka čokolády, podávaná v naparenom mlieku), bylinný čaj yerba mate. Populárnou je tiež konzumácia vína s pokrmami.

ŠTÝL STRAVOVANIA

  • Štyri jedlá počas dňa a desiata/olovrant (obmeny v rôznych regiónoch).
  • Raňajky: pečivo, väčšinou rožky alebo croissanty; džem (často tiež dulce de leche); silná káva s mliekom alebo čaj yerba mate, tradične lúhovaný z listov rastliny cezmínovitého typu, podávaný v ozdobnej nádobe, pitý tradične striebornou slamkou. Yerba mate je čaj konzumovaný samostatne, bez pridaného cukru, či mlieka.
  • Desiata: silná čierna káva, podávaná so sladkým alebo slaným pečivom (empanada).
  • Obed: Veľká porcia dvoj a viac-chodového jedla a dezertu. Väčšina kancelárií, či podnikov zatvorí medzi dvanástou a treťou hodinou, čím poskytujú svojim zamestnancom dvoj-hodinovú obednú prestávku. Pokrmy prevažne pozostávajú z predjedla (studené misy, olivy, či syr); hlavným chodom je zväčša steak s fritovanými (smaženými) zemiakmi alebo kašou so šalátom z paradajok a cibule; dezert väčšinou obsahuje čerstvé ovocie, obmenu pudingu, mliečny karamelový dezert, alebo syr so zaváraným ovocím. Populárnym nápojom je víno, ovocné džúsy a nealkoholické nápoje.
  • Neskorý olovrant: naopak ako na Slovensku, olovrant je v Argentíne populárnym a veľkým pokrmom pozostávajúcim zo šálky čaju či kávy, sladkého pečiva, sendvičov, a jednohubiek syra, šunky, olív, či arašidov.
  • Večera, konzumovaná neskoro, okolo 22:00, je najväčším jedlom dňa. Pozostáva z dvoch alebo troch chodov a dezertu. Podobne ako obed, aj tento pokrm obsahuje väčšinou hovädzie mäso, no večerné porcie sú väčšie.
  • Typická lokálna večera začína predjedlom: slané pečivo či parená kukurica obalená v šúpolí, nazývaná tamales alebo humitas. Hlavným chodom je zväčša dusený pokrm s tekvicou a kukuricou, či na uhlí grilované mäso. Dezert pozostáva z čerstvého ovocia alebo polenty nazývanej mazamorra, podávanej s mliekom alebo syrom, a kompótom.
  • Argentínčania často jedia v reštauráciách s rodinami, prevažne pizzu, cestoviny a iné Talianskom inšpirované pokrmy. Kaviarne vo väčších mestách sú využívané nielen na konzumáciu jedál a nápojov, ale taktiež na oficiálne a neoficiálne stretnutia súvisiace s biznisom, kultúrou, politikou, či umením. Patagónia oplýva veľkou komunitou ľudí pochádzajúcich z oblasti Walesu, preto sú veľkou špecialitou čajovne. Množstvo pekární a cukrární svedčí o tom, že Patagónci sú veľkí maškrtníci.

RECEPTY

Omeleta Gramajo

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Pretože večera je neskorá, väčšina obyvateľstva berie olovrant takmer ako samostatný pokrm. V mestách je často konzumovaný v kaviarňach, pozostáva zo steaku v sendviči, steaku so syrom, alebo smaženého syra a šunky; slaného pečiva; mini páročkov obalených v lístkovom ceste, alebo omelety Gramajo (Gramajo omelet), obsahujúcej chrumkavé pásiky zemiakov (Julienne) a šunku. Čaj Yerba mate, káva, ovocné džúsy, či víno sú typickými nápojmi konzumovanými na olovrant. Omeleta Gramajo je považovaná za jediný dochovaný originálny argentínsky recept, podávaný s omáčkou golf (salsa golf).
Krajina pôvodu Argentína

Suroviny  

  • 140 g šunky nakrájame na pásiky
  • 1 šálka oleja
  • 3 stredné zemiaky ošúpeme, nakrájame na Julienne (dlhé, tenké pásiky), umyjeme a usušíme
  • 6 vajec našľaháme
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Petržlenová vňať nasekáme

Postup prípravy 

  • Na panvici na miernom plameni na 1PL oleja jemne osmažíme šunku.
  • Vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej servítke. Do rozohriatej panvice prilejeme zvyšný olej a pridáme zemiaky, smažíme do chrumkava.
  • Po vybratí taktiež odkvapkáme na papierovej servítke. Z panvice odlejeme nepotrebný olej, nacháme tenkú vrstvu vhodnú na prípravu omelety.
  • Jemne našľahané vajcia osolíme a okoreníme podľa chute/i, pridáme petržlenovú vňať a šunku.
  • Zmes vylejeme na horúcu panvicu, miešame ako pri príprave miešaných vajíčok.
  • Počkáme kým je zmes vláčna a odstavíme z plameňa.
  • Primiešame zemiaky.
  • Servírujeme s omáčkou golf (viď nasledujúci recept), či bez nej, podľa chuti.







Chcete aj Vy dostávať každý mesiac zadarmo e-knihu Varíme bez hraníc?

Séria 12-tich e-kníh "Varíme bez hraníc" úplne zadarmo !!!
Prihlásenie k bezplatnému odberu celej série kuchárskych e-kníh.
Zadajte svoj e-mail, aby sme vás vedeli kam Vám knihu zaslať.
Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií a analýze návštevnosti súbory cookie.

PAYPAL

Veríme, že sa Vám grafický dizajn tohto vydania bude páčiť a že aj s Vašou podporou budeme napredovať. Preto ak by ste nás chceli podporiť stačí kliknúť na obrázok, resp na tento odkaz:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=XD2U323QXBEFL

Platba na účet

Keďže našou náplňou práce je 360 dní v roku cestovať po svete, tak používame výlučne banku Revolut Payments UAB. Ale v podstate to pre Vás nič neznamená, nakoľko učet pre EU máme vedený v LT, takže bez akýchkoľvek poplatkov pre nás a aj pre Vás. 

IBAN: LT78 3250 0255 1150 6848
BIC: REVOLT21

Pre bežný prevod zo slovenskej a českej banky Vám stačí IBAN.

Ďakujeme!

Každého podporovateľa od sumy od 10+ Eur zaradíme do veľkého vianočného žrebovania a Troch z Vás pozveme na špeciálnu večeru so zaujímavým zahraničným hosťom, ktorý večeru pripraví spoločne s našim šéfkuchárom.

Redakcia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Don`t copy text!