Arménsko – Varíme bez hraníc 1

Vnútrozemská krajina v južnom Kaukaze, medzi Tureckom a Azerbajdžanom. Je najstaršou kresťanskou krajinou na svete. Vládli jej Gréci, Peržania, Arabi, Egypťania, Osmanskí Turci (štyri storočia) a Rusi až do roku 1991. Väčšina krajiny je hornatá, s chladnými zimami a horúcimi letami, čo umožňuje intenzívne pestovanie hrozna.
Väčšina obyvateľov sú Arméni, s menšinami Kurdov, Azerbajdžanov, Gruzíncov a Rusov. Arménska kuchyňa odráža svoju históriu, aj s tureckými, perzskými a blízkovýchodnými prvkami.

ZÁKLADNÉ POTRAVINY

  • Hlavné plodiny: ryža, plackové pšeničné chleby, lámaná pšenica (bulgur).
  • Chlieb je nekvasený pideh alebo lavah z pšenice.
  • Zelenina: pór, zelená fazuľa, dyňa, ibištek jedlý (okra), baklažán, šalátová zelenina, uhorka, korenie, paradajky, cuketa, tekvica, kapusta; čerstvé alebo sušené divoké bylinky v šalátoch; fazuľa; cícer (obľúbené) a iné strukoviny.
  • Jahňacie, kuracie (preferované), hovädzie, kozie, zverina (holub, kačica, prepelica, hus); vajcia; ryby; ustrice, mušle.
  • Citrusové plody, slivka, marhuľa, broskyňa, hrozno, melón, dula, jablko (čerstvé a sušené); pistácie, mandle, vlašské orechy, gaštany, píniové oriešky.
  • Mliečne výrobky: mlieko z oviec, kôz a kráv kultivované ako cmar alebo jogurt; mnoho čerstvých, tvrdých, mäkkých a zrelých syrov.
  • Korenie: cesnak, cibuľa; čerstvé a sušené bylinky, orechy, sezamové semienka; ocot, korenie; klinčeky, šafran, škorica a iné korenie; omáčka z vajec a citrónovej šťavy; vyčírené maslo (ghí); víno; čerstvý krém, olivový olej na varenie a šaláty.

TYPICKÉ JEDLÁ

  • Chleby: lavash – nekvasené tenké pláty pšeničnej múky posypané sezamovými semiačkami; pideh – kváskový, chrumkavo opečený guľatý pšeničný chlieb alebo dlhé bochníky, posypaný sezamovými semiačkami.
  • Národné jedlo: bulharský pilaf a mleté ​​jahňacie alebo kuracie mäso ochutené maslom, škoricou a korením, dusené vo vývare (keshkegh).
  • Bulgur je všadeprítomná prísada: do polievok, ako príloha k mäsu, zmiešaná s nakrájanou zeleninou v šaláte, zmiešaná s mletým mäsom v fašírkach. Typickým jedlom je vo vývare varený bulgur s nastrúhaným kuracím mäsom, varený celé hodiny a potom vyšľahaný do konzistencie hladkej pasty. Toto jedlo sa nazýva hariseh, variácia na originálny arabský slaný a pudingový puding známy ako „harees“ – nezamieňať s pálivou chilli omáčkou zvanou harissa.
  • Syrové predjedlá, polevy.
  • Orechové omáčky a náplne do pečiva.
  • Ryžové jedlá: pilaf s s mäsom, zeleninou, ovocím a orechmi; šafránový pilaf – ryža ochutená ružovou vodou a šafranom – podávané na svadbách.
  • Solené sušené hovädzie mäso, ochutené pískavicou gréckou (basterma).
  • Zeleninové jedlá: kyslé uhorky; šalát; olivy a orechy na olivovom oleji a citrónovej šťave alebo octe (yaz salata), dusená zelenina (kchuch); v kastróle navrstvená zmes vyprážaného baklažánu, mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa a paradajok (patlijan musaka) a pečená v rúre; pomaly dusená zmes z miešanej zeleniny a mäsa ochutenými paradajkami, soľou, korením a mätou (tureli ghuvedge). Plnená zelenina: listy hrozna plnené ryžou ochutené skaramelizovanou cibuľou a novým korením, podávané za studena (asma-yaprak dolma); miešaná plnená zelenina (sladká paprika, paradajky, cuketa, baklažán) (echmiadzinskaya dolma); zapečený baklažán plnený mäsom (sumpoog letzvadz), podávaný teplý alebo studený. Čerstvé šaláty sú dôležitou súčasťou mnohých jedál z jedného jedla.
  • Dusené mäso a zelenina: cícerové pyré ochutené mäsom, vývarom a cibuľou (nohond basti). nakrájaný pór varený s hovädzím alebo jahňacím mäsom na vaječno-citrónovej omáčke (prassa basdi); hovädzí alebo jahňací guláš ochutený cesnakom, octom a feferónkami (pacha terbiehli).
  • Polievky: ryža a citrón (printz abour), šošovica a citrón (vousp abour).
  • Mäsové jedlá: „tatarák“ – guľky zo surového hovädzieho mäsa a jemného bulguru (keyma koufta); mäsové guľky s bulgurom v paradajkovej omáčke (kharpout koufta). Jedlá na grile: ražniči; hovädzie alebo jahňacie kocky marinované v olivovom oleji a kmíne (kimionlou), podávané na chlebovej placke.
  • Ryby pečené na cesnaku, olivovom oleji, paradajkách a citróne (baluck plaid).
  • Dezerty a sladkosti: zvyčajne ovocie a syry. Sladké konzervy z ovocia alebo zeleniny (anoush); viacvrstvové pečivo plnené orechmi a poliate koreneným sirupom (baklava); malé, sladké, sezamom posypané závitky (choerek); sezamové špirálové cookies (simit); nastrúhaná krehká pšenica s orechmi a sirupom (tell khadayif); kandizované orechy.

STRAVOVACIE NÁVYKY

  • Tri jedlá a občerstvenie denne.
  • Stolovanie a spôsoby majú druhoradý význam.
  • Raňajky: syr, olivy a chlieb s nesladenou kávou (soorj).
  • Poludňajšie jedlo: horúca zelenina alebo zeleninovo-mäsové jedlo z jedného hrnca.
  • Večera: večer medzi siedmou a ôsmou hodinou brandy aperitív (raki); kúsky syrov a rôzne druhy olív (čierne, zelené korenené, solené atď.); šalát alebo polievka; pečené mäso, ryby alebo hydina so zeleninou (varenou aj studenou); ryža alebo bulgur pilaf; víno alebo kyslé mlieko (leban) alebo jogurt; dezert z čerstvého alebo sušeného ovocia, orechov a syrov. Káva môže skončiť špeciálnou večerou.
  • Občerstvenie: orechy alebo semená (pražená a solená slnečnica, tekvica, melón); pečivo, káva alebo víno; leban a ovocie.
  • Nápoje: raki (brandy) ako aperitív; červené a biele vína zvyčajne sprevádzajú jedlá pre všetky vekové kategórie; jogurt a kyslé mlieko (leban) sú zvyčajne súčasť obeda alebo ako osviežujúci nápoj na občerstvenie.

RECEPTY

Omeleta Gramajo

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Pretože večera je neskorá, väčšina obyvateľstva berie olovrant takmer ako samostatný pokrm. V mestách je často konzumovaný v kaviarňach, pozostáva zo steaku v sendviči, steaku so syrom, alebo smaženého syra a šunky; slaného pečiva; mini páročkov obalených v lístkovom ceste, alebo omelety Gramajo (Gramajo omelet), obsahujúcej chrumkavé pásiky zemiakov (Julienne) a šunku. Čaj Yerba mate, káva, ovocné džúsy, či víno sú typickými nápojmi konzumovanými na olovrant. Omeleta Gramajo je považovaná za jediný dochovaný originálny argentínsky recept, podávaný s omáčkou golf (salsa golf).
Krajina pôvodu Argentína

Suroviny  

  • 140 g šunky nakrájame na pásiky
  • 1 šálka oleja
  • 3 stredné zemiaky ošúpeme, nakrájame na Julienne (dlhé, tenké pásiky), umyjeme a usušíme
  • 6 vajec našľaháme
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Petržlenová vňať nasekáme

Postup prípravy 

  • Na panvici na miernom plameni na 1PL oleja jemne osmažíme šunku.
  • Vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej servítke. Do rozohriatej panvice prilejeme zvyšný olej a pridáme zemiaky, smažíme do chrumkava.
  • Po vybratí taktiež odkvapkáme na papierovej servítke. Z panvice odlejeme nepotrebný olej, nacháme tenkú vrstvu vhodnú na prípravu omelety.
  • Jemne našľahané vajcia osolíme a okoreníme podľa chute/i, pridáme petržlenovú vňať a šunku.
  • Zmes vylejeme na horúcu panvicu, miešame ako pri príprave miešaných vajíčok.
  • Počkáme kým je zmes vláčna a odstavíme z plameňa.
  • Primiešame zemiaky.
  • Servírujeme s omáčkou golf (viď nasledujúci recept), či bez nej, podľa chuti.

Novoročný puding

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Arménsky Nový rok sa oslavuje na jar.
Krajina pôvodu Arménsko

Suroviny  

  • 1 šálka celozrnnej lúpanej pšenice k dispozícii v obchodoch so zdravou výživou
  • 6 šálok studenej vody
  • 1 ČL vanilky
  • 1/4 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 1 šálka hrozienok
  • 1 1/2 šálky cukru
  • 1/4 ČL soli
  • 1 PL blanšírovaných mandlí a 1/4 šálky orechových polovičiek na ozdobu

Postup prípravy 

  • Opláchnite pšenicu, kým nebude tiecť číra voda. Nechať odtiecť.
  • Pridajte pšenicu do studenej vody a priveďte ju do varu.
  • Znížte teplotu. Pevne zakryjeme a varíme na najmenšom ohni 1 1/2 hodiny.
  • V tomto okamihu skontrolujte pšenicu: všetka voda by mala byť absorbovaná a pšenica mäkká.
  • Ak je suchá a ešte nie je uvarená, pridajte asi 1/4 šálky vriacej vody, zakryte ju a povarte ešte 10 minút.
  • Ak zostane voda, zakryte ju a varte ešte 5 minút, alebo kým nie je absorbovaná.
  • Primiešajte cukor, vanilku, soľ, vlašské orechy a hrozienka.

Maslové sušienky s príchuťou anízu

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Tieto maslové sušienky sa zvyčajne vyrábajú na Vianoce a iné oslavy. Vďaka anízu ich robia výrazne arménskymi. Kourabia sa často podáva s čajom. Ak je extrakt z anízu ťažké nájsť, môžete použiť lyžicu jemne zomletých semien anízu. V opačnom prípade použite čajovú lyžičku vanilkového extraktu alebo nastrúhanú kôru z jedného citróna.
Krajina pôvodu Arménsko

Suroviny  

  • 3/4 šálky masla
  • 3/4 šálky cukru
  • 1/4 ČL soli
  • ½ ČL anízového extraktu
  • 1 vajce
  • 2 šálky múky
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy 

  • Vo veľkej mise miešajte maslo, cukor a soľ, až kým nebude ľahká krémová konzistencia.
  • Primiešame aníz a vajíčko, potom múku a vypracujte vláčne cesto.
  • Rozdeľte na 2 valce s priemerom 4 cm; necháme vychladnúť 1 hodinu.
  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Valce šikmo nakrájajte na 1cm plátky, aby ste vytvorili cukrovinky v tvare diamantu. Prípadne nakrájajte priamo nadol a zľahka položenými prstami rozvaľkajte nakrájané kúsky na guľky.
  • Umiestnite rovnomerne rozložené na neomastený plech.
  • Pečieme 12–15 minút alebo kým okraje ešte len nezačnú hnednúť.
  • Dajte dole z plechu na pečenie a nechajte vychladnúť na mriežke.
  • Posypeme práškovým cukrom.

Arménsky Pilaf

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Pilaf je perzské jedlo z ryže varené s mäsom a zeleninou a v súčasnosti je rozšírené po celom svete.
Krajina pôvodu Arménsko

Suroviny  

  • 1/3 šálky masla
  • 1/2 hrnčeka tenkých rezancov vermicelli, nalámaných
  • 1 šálka ryže
  • 3 šálky kuracieho vývaru alebo 1 1/2 kocky kuracieho vývaru rozpusteného v 3 šálkach horúcej vody
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 PL masla
  • 1 vrchovatú PL drvených mandlí a píniových orieškov

Postup prípravy 

  • Na miernom ohni rozohrejte maslo v panvici.
  • Opekajte rezance do zlatova (pozorne sledujte, pretože rezance sa ľahko spália). Miešajte ryžu, kým nebude dobre pokrytá maslom.
  • Pridajte vývar a korenie; priveďte k varu.
  • Premiešajte, potom duste 15 - 20 minút, kým sa vývar nevstrebe a ryža nebude mäkká. Pred podávaním nechajte ryžu odstáť asi 20 minút.
  • Medzitým si na samostatnej panvici rozohrejeme maslo; opečieme orechy asi 30 sekúnd za stáleho miešania. Pred podávaním posypte ryžu opečenými orechmi.

Restované jahňacie mäso

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Jahňacie je obľúbené mäso. Podáva sa ako hlavné jedlo so šalátmi a varenou zeleninou.
Krajina pôvodu Arménsko

Suroviny  

  • 4 PL olivového oleja
  • 1/2 kg vykosteného jahňacieho mäsa alebo iného mäsa, pokrájané na kocky
  • 1 stredná cibuľa nakrájaná
  • 1 strúčik cesnaku pretlačený (alebo 1/4 ČL cesnakového prášku)
  • soľ korenie podľa vkusu
  • 6-8 krajcov chleba nakrájaného na kocky
  • 1/2 šálky jogurtu

Postup prípravy 

  • Na strednom ohni rozohrejte olej v panvici; mäso krátko podusíme, kým mierne nezhnedne. Primiešajte cibuľu, cesnak, soľ a korenie.
  • Znížte teplotu na minimum a varte zakryté do mäkka asi 40–50 minút. Pridajte kocky chleba a miešajte, kým nezhnednú.
  • Podávame teplé s ryžou.
  • Na mäso pridáme lyžicu jogurtu.

Záviny so smaženým syrom

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Jedia sa ako občerstvenie ku káve.
Krajina pôvodu Arménsko

Suroviny  

  • 3 šálky múky
  • 1 vajce rozšľahané
  • 1 šálka vody
  • 1/2 šálky rastlinného oleja 1/2 lyžičky soli
  • olej na smaženie

Syrová náplň

  • 1/2 kg tvrdého žltého syra najlepšie dva rôzne druhy, nastrúhajte nahrubo
  • 1/4 šálky nakrájaného petržlenu
  • 1 malá nadrobno nakrájaná cibuľa
  • soľ korenie podľa chuti
  • 1 ČL červenej papriky

Postup prípravy 

  • Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a vymiesime. Rozdeľte na dve polovice, zakryte a odložte na 1/2 hodiny. Na vyloženom povrchu vyvaľkajte každú guľku na hrúbku 0,5 cm
  • Vykrojte 10 cm kolieska z cesta.
  • Do stredu každého kolieska umiestnite 1 PL náplne (pozri recept nižšie). Druhú polovicu preložte a okraje dobre utesnite navlhčenými prstami.
  • Zopakujte to so zvyšným cestom a náplňou.
  • Rozohrejte olej a osmažte taštičky, obracajte, až kým nie sú z oboch strán zlatohnedé. Podávame horúce.

Syrová náplň

  • Všetky suroviny poriadne premiešame.

Opečené tekvicové semená

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Tento recept je jedným zo spôsobov použitia tekvicových alebo dyňových semien, ktoré sa zvyčajne pri varení s touto zeleninou vyhodia. Opečené tekvicové alebo tekvicové semená sú obľúbeným občerstvením v Arménsku a susedných krajinách.
Krajina pôvodu Arménsko

Suroviny  

  • 1/2 kg čerstvých veľkých surových tekvicových alebo dyňových semien (čerstvo vybratých)
  • 4 šálky vody
  • 1/4 šálky soli

Postup prípravy 

  • Semená privedieme k varu v osolenej vode.
  • Dusíme 30 minút. Necháme odkvapkať.
  • Rozložte semená na neomastený plech.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 150°C a za občasného miešania asi 1 hodinu, kým nie sú semená suché a mierne opečené.
  • Skladujte vo vzduchotesnej nádobe.

Chcete aj Vy dostávať každý mesiac zadarmo e-knihu Varíme bez hraníc?

Séria 12-tich e-kníh "Varíme bez hraníc" úplne zadarmo !!!
Prihlásenie k bezplatnému odberu celej série kuchárskych e-kníh.
Zadajte svoj e-mail, aby sme vás vedeli kam Vám knihu zaslať.
Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií a analýze návštevnosti súbory cookie.

PAYPAL

Veríme, že sa Vám grafický dizajn tohto vydania bude páčiť a že aj s Vašou podporou budeme napredovať. Preto ak by ste nás chceli podporiť stačí kliknúť na obrázok, resp na tento odkaz:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=XD2U323QXBEFL

Platba na účet

Keďže našou náplňou práce je 360 dní v roku cestovať po svete, tak používame výlučne banku Revolut Payments UAB. Ale v podstate to pre Vás nič neznamená, nakoľko učet pre EU máme vedený v LT, takže bez akýchkoľvek poplatkov pre nás a aj pre Vás. 

IBAN: LT78 3250 0255 1150 6848
BIC: REVOLT21

Pre bežný prevod zo slovenskej a českej banky Vám stačí IBAN.

Ďakujeme!

Každého podporovateľa od sumy od 10+ Eur zaradíme do veľkého vianočného žrebovania a Troch z Vás pozveme na špeciálnu večeru so zaujímavým zahraničným hosťom, ktorý večeru pripraví spoločne s našim šéfkuchárom.

Redakcia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Don`t copy text!