Austrália – Varíme bez hraníc 1

… je veľká kontinentálna krajina (jediná krajina, ktorá je zároveň aj kontinent) na juhu Pacifiku, medzi Indickým oceánom a Tichým oceánom, a je len o niečo menšia ako štyridsaťosem štátov USA dohromady. Podnebie je zvyčajne suché až polosuché: mierne pozdĺž pobrežia a na juhu a východe. Tropické močiare a nížiny sa nachádzajú na severe, zatiaľ čo stredom kontinentu sa tiahne nížinná púšť.

Domorodí osadníci pricestovali na kontinent z juhovýchodnej Ázie asi pred štyridsaťtisíc rokmi. Európania – Holanďania a Briti – začali s prieskumom v sedemnástom storočí. V osemnástom storočí bola Austrália formálne vyhlásená za Veľkú Britániu. Šesť kolónií sa stalo Austrálskym spoločenstvom v roku 1901. Niektorí domorodí osadníci v určitých regiónoch sa riadia svojimi vlastnými zvykmi a žijú polokočovným životom, čiastočne založeným na love a zberačstve. Neskôr prišli osadníci z celého sveta, najmä z Írska a Spojeného kráľovstva, južnej Európy (Taliansko a Balkán), Polynézie a v poslednej dobe z Číny, juhovýchodnej Ázie a indického subkontinentu.

Najbežnejšie jedlá v krajine vychádzajú z anglických jedál upravených podľa miestne dostupných produktov. Za posledních zhruba päťdesiat rokov prinieslo zavedenie stravovacích návykov a možností výberu z juhovýchodnej a južnej Ázie svetoznámu „fúznu“ kuchyňu založenú na zmesi receptov britského a ázijského typu s miestnymi výrobkami.

Austrálčania sa pýšia jedlom “bush tucker”, tiež nazývaný bushfood, čo je jedlo pôvodných domorodých obyvateľov, pochádzajúce zo získavania potravy v rozsiahlych divokých miestach krajiny. Len málo z týchto potravín sa vyrába komerčne, hoci austrálski vedci a kulinárski nadšenci začínajú obchodovať s týmito a podobnými výrobkami. Bush tucker zahŕňa zeleninové produkty, zdroje bielkovín, ako aj korenie, rôzne kôrovce a článkonožce a samozrejme mäso z väčších zvierat, ako sú klokany a morské krokodíly, a ryby ako barramundi.

ZÁKLADNÉ POTRAVINY

  • Základné suroviny: chlieb, zemiaky, ryža, cestoviny (závisí od etnika).
  • Pšenica, jačmeň, ovocie, dobytok, ovce, hydina a cukrová trstina sa pestujú a vyvážajú vo veľkých množstvách.
  • Vysoká spotreba baranieho, jahňacieho, hovädzieho mäsa a exotických surovín, ako je klokanie mäso.
  • Zelenina: všetka európska a ázijská zelenina.
  • Mliečne výrobky: mlieko sa konzumuje vo veľkom množstve. Konzumuje sa tiež zmrzlina, syr a smotana.
  • Ryby: morské ryby vrátane tuniaka a jackov; miestne riečne ryby.
  • Bush tucker: rákosníky (semená kríkov austrálskej akácie, chutiace ako zmes čokolády a kávy); Slivky Illawara (ktoré pripomínajú kešu, ibaže jadro rastie mimo bobule); yabbies (sladkovodný rak); Muntharies (bobule chutiace ako maliny a jablká); Slivky kakadu (slivka s ostrou príchuťou s najvyšším obsahom vitamínu C zo všetkých známych druhov ovocia); pepperberry (veľmi silné, korenené bobule z Tasmánie); citrónová osika (malé ovocie s intenzívnou citrusovou chuťou); akudjura (sladko-slané bobule chutiace ako zmes tamarillo / karamel); a witjuties (jedlé červy s príchuťou orechov).
  • Ovocie: tropické ovocie a mierne ovocie, vrátane banánov, kokosových orechov, jabĺk, broskýň, hrozna (stolové a víno).

TYPICKÉ JEDLÁ

  • Grilované mäso (steaky, špízy, hotdogy) a morské plody, najmä krevety.
  • Rôzne jedlá bohaté na uhľohydráty, vrátane zemiakov (hranolky, varené, potlačené), cestovín,  ryže, chleba a rožkov.
  • Zeleninové šaláty ako predjedlo a ovocné šaláty ako dezert.
  • Koláče a pečivo, ako napríklad pavlova (snehové pusinky) a lamingtony (kokosové ježe); damper (chlieb pečený v uhlíkoch).

ŠTÝL STRAVOVANIA

  • Tri jedlá a občerstvenie denne.
  • Prestieranie a stolovanie majú európsky štandard.
  • Austrálčania sú známi grilovaním, ktoré je možné vykonávať vo väčšine krajiny po celý rok.
  • Raňajky bývajú výdatné, zahŕňajú vajcia, steak alebo klobásy, toasty, niekedy pečené fazule alebo hranolky; Vegemite (slaná nátierka na báze zeleniny) na hrianke.
  • Obed, okrem nedele, môže byť menej dôležitý a pozostáva zo sendvičov a nápoja, ktoré sa niekedy jedia za pochodu.
  • Večera, ktorá sa niekedy nazýva „čaj“, býva sýta a obsahuje mäso a zemiaky alebo iné škrobové jedlá, šaláty, predjedlo a poriadny dezert.
  • Mnoho ľudí sa zastaví na „eleenses“ (starý anglický zvyk), na prestávku okolo 11:00 (odtiaľ názov) alebo kedykoľvek cez poludnie na čaj a koláč a popoludní (čaj, sendviče a koláče).
  • Čaj, veľmi silný, mliečny a sladký, sa pije po celý deň. Pivo a ovocné džúsy a vynikajúce miestne vína sa pijú k jedlám alebo samotné.

RECEPTY

Macadamia Rocky Road

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Makadamiový strom je pôvodom z Austrálie: jeho orechy sú základom bush tucker alebo tradičného zberačského jedla austrálskych domorodcov. Väčšina ľudí si to spája s Havajom kvôli známejším makadamám pokrytým čokoládou, ktoré sa tam vyrábajú. Makadamia sa dnes komerčne pestuje v mnohých krajinách, napríklad v Južnej Afrike, Izraeli, Malawi a Brazílii, ale Austrália je najväčším producentom na svete.
Krajina pôvodu Austrália

Suroviny  

  • 1 / 2 –2 / 3 šálky polovíc makadamového orecha
  • 1 šálka mini marshmallows
  • 2/3 šálky kandizovaného drobného ovocia: čerešne brusnice, čučoriedky
  • 3 šálky kvalitnej mliečnej alebo tmavej čokolády nakrájanéj na kocky
  • Maslom vymastená panvica 25 × 8 cm.

Postup prípravy 

  • Rovnomerne rozložte na panvicu orechy, marshmallows a ovocie.
  • Roztopte čokoládu v nádobe s dvojitým dnom; zalejeme orechovou zmesou.
  • Nechajte vychladnúť. Horúcim ostrým nožom nakrájame na kúsky.

 

Vanilkový plátok

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Toto je klasické pečivo - obľúbená pochúťka z detstva.
Krajina pôvodu Austrália

Suroviny  

  • 1 list mrazeného lístkového cesta rozmrazený
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu
  • 4 žĺtky
  • 1 1/2 šálky mlieka
  • 1 vanilkový struk alebo 1 PL vanilkový extrakt
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/4 ČL soli
  • práškového cukru

Postup prípravy 

  • Predhrejte rúru na 200°C. Na plech položte pergamenový papier.
  • Pripravte si formu na pečenie alebo inú úzku obdĺžnikovú panvicu, veľkú asi 20 × 10 cm. Vyložte pergamenovým papierom s presahom. Takto uľahčíte vyberanie pečiva na servírovanie. Zľahka posypte pergamenový papier múkou.
  • Položte na ňu rozmrazené lístkové cesto; popichajte celé vidličkou.
  • Pečieme 10 minút; vyberte z rúry. Čistou utierkou jemne stlačte pečivo
  • na odstránenie vzduchových bublín
  • Znížte teplotu v rúre na 180°C. Pečte pečivo ešte 20 minút alebo do zlatista. Vyberte z rúry; opäť jemne stlačte utierkou. Nechajte vychladnúť.

Vanilkový krém

  • V malej miske preosejte kukuričný škrob do vaječných žĺtkov; poriadne premiešame.
  • Špičkou noža zoškrabte semená z rozpoleného vanilkového struku.
  • Vložte vanilkové semiačka a struk do panvice s hrubým dnom.
  • Pridajte mlieko a na miernom ohni zohrejte mlieko a vanilku, až po mierny var. Odstráňte struk. Pridáme cukor a soľ a hrejeme ďalej, kým sa cukor nerozpustí.
  • Znížte teplotu na najnižší bod. Pomaly do mlieka pridávajte počas stáleho miešania zmes kukuričného škrobu a vajec. Stále miešajte, kým sa krém nezačne tuhnúť.
  • Stiahneme z ohňa. Ak používate vanilkový extrakt, vmiešajte ho.
  • Vychladnuté lístkové cesto rozrežte na dve polovice.
  • Položte jednu polovicu na dno formy; lyžicou rozotrite ešte horúcu krémovú plnku.
  • Druhú polovicu položte plochou stranou nahor. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom nechajte v chlade cez noc. Pred podávaním vyberieme z formy, posypeme práškovým cukrom a nakrájame na plátky.

 

Austrálska Pavlova torta

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Obľúbený austrálsky koláč bol vytvorený do súčasnej podoby na Novom Zélande, aj keď sa tento názov v sa v Austrálii používal ako prvý pre podobnú cukrovinku. Názov je odvodený od návštevy slávnej ruskej baletky Anny Pavlovej v Austrálii. Nový Zéland aj Austrália na to spomínajú v dobrom.
Krajina pôvodu Austrália

Suroviny  

  • 4 bielky pri izbovej teplote
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/4 lyžičky vínného kameňa alebo 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1/4 ČL soli
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka šľahačky
  • 2 šálky namiešaného čerstvého najlepšie exotického tropického ovocia (ananás, jahody, kivi alebo mango) nakrájané na kúsky; dužina a plody mučenky; physalis alebo egreš Cape, vylúpaný, ale celý)

Postup prípravy 

  • Plech vyložíme voskovým papierom. Na papier nakreslite 20 cm kruh (potom otočte papier).
  • Z bielkov, vanilky, vínneho kameňa rýchlym šľahaním rozšľahajte sneh, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
  • Postupne zašľahajte cukor, 1 alebo 2 lyžice, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
  • Lyžičkou vytvorte v označenom kruhu „hniezdo“, ktoré sa bude postupne navyšovať
  • okolo okraja, aby sa vytvorila priehlbina pre plnenie.
  • Pečte v predhriatej rúre na 120°C po dobu 1 1/4 až 1 1/2 hodiny, kým nebude zvonku chrumkavá, zlatistá a pevný na dotyk.
  • Nechajte v rúre, vypnite ju a nechajte vychladnúť pri otvorených dverách.
  • Do stredu pusinky votrieme šľahačku.
  • Navrch dajte čerstvé ovocie.
  • Nechame vychladnúť pred podávaním.

 

Lamingtons

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Tieto koláče sú neodmysliteľnou súčasťou každej austrálskej školskej slávnosti a osláv narodenín detí.
Krajina pôvodu Austrália

Suroviny  

  • 1/2 šálky masla
  • 2/3 šálky cukru
  • 2 vajcia rozšľahané
  • 2 šálky samokypriacej múky múka+PDP
  • 1/3 šálky mlieka
  • 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 2 lyžice masla
  • 1/4 šálky vriacej vody
  • 3 šálky práškového cukru
  • 1/3 šálky kakaa
  • 2 šálky strúhaného kokosu

Postup prípravy 

  • Vymiešajte maslo s cukrom, kým nebude hladké a nadýchané..
  • Postupne pridávame vajcia, ktoré dobre premiešame.
  • Po každom pridávaní striedavo pridávajte múku a mlieko. Vmiešajte 1/2 ČL vanilkového extraktu.
  • Cesto rozotrieme do maslom vymasteného pekáča s rozmermi 20 × 30 cm.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 180°C 35 minút.
  • Vyberte z plechu a ochlaďte na mriežke.
  • Medzitým si vo horúcej vode rozpustíme maslo.
  • Práškový cukor preosejte s kakaom.
  • Na tenkú polevu vmiešame zmes masla a vody a 1 ČL vanilky.
  • Vychladnutý koláč nakrájame na 30 štvorcov.
  • Každý štvorec ponorte do polevy, oblate v kokose a nechajte na mriežke vyschnúť.

 

Ryžový šalát

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Tento šalát kombinuje ázijské a západné prvky. Podávame s akýmkoľvek hlavným jedlom.
Krajina pôvodu Austrália

Suroviny  

  • 3 šálky varenej dlhozrnnej ryže
  • 1/4 šálky sladkého mladého hrášku
  • 1 cibuľu nakrájanú na jemno
  • 1 malá konzervovaná sladká kukurica
  • 1 červená paprika bez jadrovníka a jadier, nakrájaná na kocky
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 1 PL majonézy
  • 1 PL mletého nového korenia
  • 1 PL mletého čerstvého koriandra

Postup prípravy 

  • Zmiešajte ryžu a zeleninu v miske.
  • Zmiešajte sójovú omáčku, majonézu, nové korenie a koriander.
  • Dôkladne zamiešame do ryžovej zmesi. Dajte na 30 minút do chladničky. Podávame za studena.

 

Austrálsky chlieb - Damper

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc 1
Damper je austrálsky chlieb. Drovers (kovboji) piekli damper v horúcych uhlíkoch táborových ohňov. Pre mnohých Austrálčanov predstavuje damper dušu tuláka.
Krajina pôvodu Austrália

Suroviny  

  • 4 šálky samokypriacej múky (alebo polohrubá múka s práškom do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 1/4 šálky mlieka
  • maslo
  • extra múka na poprášenie

Postup prípravy 

  • V kuchynskom robote zmiešajte múku, soľ a mlieko, kým sa nevytvorí cesto.
  • Vytrite maslom 25cm okrúhly pekáč (tradičný uzavretý, okrúhly liatinový pekáč a poprášte múkou.
  • Vložte cesto do pekáča. Na hornú plochu vyrežte kríž, aby ste zabránili popraskaniu povrchu chleba počas pečenia.
  • Pekáč pevne utesnite alobalom a pečte v horúcom popole táborového ohňa asi 30 minút (alebo pečte nekrytý v predhriatej kuchynskej rúre na 220°C 20 - 30 minút alebo až do upečenia).
  • Jedzte so šálkou silného čaju, osladeného cukrom a mliekom.

 

Aussie Burger

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc
Austrália je na svoje hovädzie mäso právom hrdá a tento hamburger kombinuje miestne hovädzie mäso so zeleninou a ovocím.
Krajina pôvodu Austrália

Suroviny  

  • 4 hamburgerové žemle
  • 4 listy šalátu
  • 4 hovädzie hamburgery každý 100-120g, opražené
  • 8 plátkov slaniny opražené dochrumkava
  • 4 plátky žltého syra
  • 1 cibuľa nakrájaná na tenké krúžky
  • 1 veľká paradajka nakrájaná na tenké plátky
  • 4 plátky nakladanej červenej repy
  • 4 tenké nakrájané zavárané ananásové krúžky
  • 4 vajcia – volské oká s paradajkovým kečupom na žĺtku

Postup prípravy 

  • Hamburgerové žemle rozkrojíme na polovicu.
  • Všetky suroviny rovnomerne uložte na spodné polovice v uvedenom poradí, počínajúc šalátom a končiace vajíčkom.
  • Zakryte hornou polovicou.
  • Grilujeme a prehrejeme.
  • Podávame ihneď. Polejte kečupom.

 

Tekvicová polievka

Vyšlo v e-knihe Varíme bez hraníc
Podávajte ako prvý chod k sýtemu jedlu alebo k ľahkému jedlu s chlebom a šalátom.
Krajina pôvodu Austrália

Suroviny  

  • 2 šálky zeleninového vývaru alebo 1 kocka zeleninového bujónu rozpusteného v 2 šálkach teplej vody
  • 700 g tekvice na kocky
  • 2 cibule nasekané
  • 2 strúčiky cesnaku mleté
  • 1/4 ČL muškátového orieška
  • soľ a korenie podľa vkusu
  • 1/4 šálky smotany

Postup prípravy 

  • Uvarte zeleninový vývar. Pridajte tekvicu, cibuľu a cesnak.
  • Dusíme 20 minút alebo kým nie je zelenina mäkká. Necháme mierne vychladnúť. V mixéri vymixujeme pyré dohladka. Opäť zohrejte vývar. Primiešajte muškátový oriešok, soľ a korenie. Podávame so smotanou.

Chcete aj Vy dostávať každý mesiac zadarmo e-knihu Varíme bez hraníc?

Séria 12-tich e-kníh "Varíme bez hraníc" úplne zadarmo !!!
Prihlásenie k bezplatnému odberu celej série kuchárskych e-kníh.
Zadajte svoj e-mail, aby sme vás vedeli kam Vám knihu zaslať.
Tieto internetové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií a analýze návštevnosti súbory cookie.

PODPORTE NÁS PROSÍM…

PAYPAL

Veríme, že sa Vám grafický dizajn tohto vydania bude páčiť a že aj s Vašou podporou budeme napredovať. Preto ak by ste nás chceli podporiť stačí kliknúť na obrázok, resp na tento odkaz:

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=XD2U323QXBEFL

Platba na účet

Keďže našou náplňou práce je 360 dní v roku cestovať po svete, tak používame výlučne banku Revolut Payments UAB. Ale v podstate to pre Vás nič neznamená, nakoľko učet pre EU máme vedený v LT, takže bez akýchkoľvek poplatkov pre nás a aj pre Vás. 

IBAN: LT78 3250 0255 1150 6848
BIC: REVOLT21

Pre bežný prevod zo slovenskej a českej banky Vám stačí IBAN.

Ďakujeme!

Každého podporovateľa od sumy od 10+ Eur zaradíme do veľkého vianočného žrebovania a Troch z Vás pozveme na špeciálnu večeru so zaujímavým zahraničným hosťom, ktorý večeru pripraví spoločne s našim šéfkuchárom.

Redakcia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Don`t copy text!