Ostrovná kuchyňa bohov

Grécko

Grécka kuchyňa skvele definuje charakter Grékov. Je pôžitkárska, uvoľnená a prispôsobená pre rodinné či priateľské spoločné stretnutia. Vďaka svojej ľahkosti, pestrosti a stredomorským chutiam sa práve táto gastronómia stala jednou z najobľúbenejších na svete.

Grécka kuchyňa skvele definuje charakter Grékov. Je pôžitkárska, uvoľnená a prispôsobená pre rodinné či priateľské spoločné stretnutia. Vďaka svojej ľahkosti, pestrosti a stredomorským chutiam sa práve táto gastronómia stala jednou z najobľúbenejších na svete.

Ak vás dovolenka v Grécku láka pre jeho krásne pláže, čisté more a siahodlhú históriu, verte, že miestne pokrmy sa stanú ďalším dôvodom, prečo sa na tunajšie ostrovy vracať. O musake, gyrose, výborných tzatzikách alebo mäse souvlaki, ste už asi počuli. My vám ale prezradíme, aké tradičné pokrmy a nápoje na jednotlivých ostrovoch ochutnať, v prípade, že sa vaša dovolenka pri mori bude odohrávať na Kréte, Rhodose, Lefkade, Kefalónii či Santorini. Schválne, či ich poznáte.

Kréta: najzdravšia gastronómia Stredomoria

Pokiaľ si potrpíte na zdravý životný štýl, zamierte na Krétu. Práve Kréťania pripravujú najzdravšiu gastronómiu nielen na gréckych ostrovoch, ale v celom Stredomorí. To jej však vôbec neuberá na atraktivite. Je ovplyvnená talianskymi, tureckými a arabskými chuťami a často je tak špecifická, že niektoré z jedál môžete ochutnať výlučne iba tu na Kréte.

Základným pravidlom je navštevovať taverny a reštaurácie, kde sa stravujú miestni. Potom máte istotu, že spoznáte, čím je krétska kuchyňa výnimočná. Väčšina jedálničkov sa skladá zo zeleniny, ovocia, olív, syru feta, morských plodov a ovčieho mäsa. To určite vyskúšajte. Gréci sú v jeho príprave majstri. Vynechať by ste ale nemali ani “dolmades” – vínne listy plnené mletým mäsom a “dakos”, kusy krétskeho chleba podobného našim sucharom, ktorý sa namáča do olivového oleja a posype sa paradajkami, syrom a oreganom.

Dolmades

Okrem jedla stojí za vyskúšanie aj nápoj, ktorý má na ostrove tisícročnú tradíciu. Víno. Prospieva mu tunajšia ideálna vlhkosť, čisté ovzdušie a 300 slnečných dní v roku. Pri objednávaní červeného vína sa pýtajte po tradičnej odrode Kotsifali a Mandilari, pri bielom potom po odrode Vilana.


Fava

Santorini: ostrov, ktorý by bola škoda neochutnať

Vzhľadom k tomu, že Santorini je veľmi turisticky vyhľadávanou lokalitou, je dobré sa pripraviť na to, že aj tunajšie ceny nielen v reštauráciách budú o niečo vyššie ako v iných častiach Grécka. Či už sa na ostrov vypravíte na celú dovolenku alebo len na jednodenný výlet, spoznať Santorini aj z hľadiska chutí je veľký zážitok.

Za pravdepodobne najslávnejšej jedlo sa dá na Santorini považovať “Fava”. Smotanové žlté hráškové pyré pokvapkané olivovým olejom, citrónom a posypané kaparami alebo cibuľkou. Ak niektorá zelenina na gréckych ostrovoch naozaj vyniká svojou chuťou a rozmanitosťou, potom sú to paradajky. A vo vyprážanej variante a kombinácií s bylinkami, cibuľou, mätou a paprikou tvoria nezameniteľnú santorinsku dobrotu. Túžite túto pochúťku vyskúšať? Až sa tu ocitnete, pozerajte sa po “ntomatokeftedes”.


Kefalónia: plná záhad aj gurmánskych zážitkov

Nielenže je Kefalónia najväčší z Iónskych ostrovov, opradený mnohými vzácnymi úkazmi, k akým patrí napríklad červený piesok na pláži Xi, skala Kounopetra pohybujúca sa rytmicky s morom alebo hlboké skalné útvary, v ktorých mizne morská voda. Ostrov patrí svojimi tradičnými pokrmami k vyhláseným. Na svoje si tak prídu nielen lovci záhad, ale aj gurmánskych zážitkov.

K obľúbeným miestnym jedlám patria prosté, avšak skvelé zemiaky “aliada” plnené treskou a cesnakom. Na chuť vám príde vyhlásená polievka “bourbourelia” pripravovaná zo šošovice cíceru a červených fazúľ. To všetko v kombinácii s gréckym triom – olivový olej, citrón, soľ. Ak by vám v niektorej z taverien s výhľadom na more zostalo ešte miesto na dezert, neváhajte si objednať sladkosť z pražených mandlí zvanú “mandolato”, alebo “komfeto”, ktorý sa skladá z bieleho nugátu a mandličiek.

Mandolato

Rhodos: ostrov, ktorý to s jahňacím vie

Rhodska kuchyňa je podobná tej klasickej po celom Grécku. Aj tu však narazíte na niekoľko miestnych špecialít. K tým najvýznamnejším patrí grilované či pečené jahňacie mäso, ďalej “rizogalo”, čo je sladký ryžový puding so škoricou a citrónom, a v neposlednom rade tiež plody mora. Je dobré mať na pamäti, že rybolov je okolo ostrova slabší, preto je potrebné počítať s vyššími cenami za ryby. Odchádzať však z tejto oblasti bez ochutnávky chobotnice, kreviet alebo pražmy by bola veľká škoda.

Rizogalo

Ak počas teplého letného večera dostanete chuť na osviežujúci pohárik bieleho, vyberte si Lindos. A ak sa vaše cestovanie uberá smerom k poznávaniu vinárskych oblastí a koštovániu menej známych, avšak veľmi kvalitných vín, nevynechajte návštevu ostrova Samos.


Lefkada: raj rýb aj netradičných džemov

Milovníkom rýb a morských plodov môžeme Lefkadu odporučiť všetkými desiatimi. Najmä potom južnú časť ostrova a dedinku Sivota, kde vďaka fungujúcemu prístavu ochutnáte čerstvé delikatesy vytiahnuté priamo z mora. Ikonickou miestnou dobrotou je rybacia polievka. Návštevníci si tu obľúbili tiež taniere poskladané z varených a grilovaných rýb, čierneho ostrieža vareného vo vlastnej šťave alebo pečeného úhora s oreganom.

Pokrm, ktorý inde než na Lefkade neochutnáte, je “bakaliaros skordalia” – malé vyprážané kúsky tresky v korenenom cestíčku podávané s cesnakovou omáčkou. Pokiaľ ide o sladké, tak tu jasne prevažuje obľuba džemov. Nájdete tu citrusové príchute, ale aj marmelády z jabĺk, hrozna či fíg. Skutočnú pochúťku potom miestni vidia v melónovom džeme, ktorý aj v bežnom gréckom obchode zoženiete len ťažko, nieto ešte v rámci menu v niektorom z hotelov. Aj z tohto dôvodu je dôležité pri výbere dovolenky starostlivo zvážiť, do akej miery prispôsobíte svoje stravovanie hotelovým podmienkam.

Bakaliaros skordalia

All inclusive programy často ponúkajú medzinárodnú kuchyňu, ktorá bude miestnym tavernám a gréckej atmosfére a chutiam veľmi vzdialená. Pobyty bez stravy bývajú často lacnejšie a umožňujú každému spoznať, ako chutí morský úlovok dňa, víno pestované na vulkanickej pôde alebo už spomínaný melónový džem. Nech už vyberiete akúkoľvek z variant dovolenky, ktoré sú každý rok v ponuke, ochutnať miestne chute môžete tak či onak. A to nielen v Grécku, ale aj v ďalších atraktívnych destináciách.

Mohlo by Vás zaujímať

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Don`t copy text!